Salariul minim pe economie în Europa

În urma unei scurte documentări, iată salariul minim pe economie în diverse ţări din Europa, inclusiv România, exprimat în euro:

 Câteva observaţii:

 • În Franţa şi Irlanda salariul minim este exprimat pe oră, eu l-am extrapolat la 170 ore/lună, cât este referinţa pentru România (sursă).
 • Dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria are un salariu sub noi, cu 122 euro/lună (sursă).

Văzând aceste date, se poate naşte în mintea cititorului următoarea întrebare: De ce ţări precum Luxemburg sau Irlanda au salarii atât de bune? Ar trebui analizază situaţia din acele ţări. Pe de altă parte, în mintea unui străin, acelaşi tabel l-ar putea face să se întrebe: Ce se întâmplă în România şi de ce au salarii atât de mici? Vă las să alegeţi singuri întrebarea care credeţi că e mai bună.

Tags:,
Comments
 1. Dar saracii moldoveni cum or trai?

 2. Eldur

  Good point.

 3. Da se putea sa nu fim printre codasi? Noroc sa ne mai salveaza unii sportivi.

 4. daca ar fi si tara asta mai ceva de capul ei am fi si noi mai sus.

 5. Mă mut în Estonia. E o idee mai bine :))

 6. Eldur

  Da’ ce chestie, o graniţă, o linie de demarcaţie, faptul de a te naşte cu 5 metri la stângă sau la dreapta ei pot determina implacabil aproape destinul tău ulterior…

 7. In austria incepator am primit 8euro pe ora din prima zi, altul care lucra acolo ca mine si era vechi primea 12 pe ora si undeva la 12 ore pe zi.
  Nu mai e nevoie de nici o concluzie.

 8. Eldur

  @DannielPH

  Într-o zi îşi făcea un salariu minim pe economie de la noi…

  Austria nu e trecută în tabel pentru că n-are un minim fixat prin lege. Deci mai sunt ţări aşa unde poţi câştiga foarte mult doar că nu este o chestie sigură, mergi mai mult la înţelegere. Probabil că găseşti şi patroni care să te exploateze, mai ales ca român.

  Oricum, aici nu e vorba de românii despre dincolo ci de nivelul de trai al străinilor comparativ cu al nostru.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: