Monitorizare site cu Uptime-Alerts

Update 29.11.2015: Între timp serviciul nu mai este disponibil.

Site-urile găzduite la wordpress.com sau blogger nu prea au probleme de uptime. Adică nu cad. Însă blogurile pe domeniu propriu şi hosting cu plată (variantă mai bună!), ca şi alte site-uri, uneori da, sau cel puţin există posibilitatea asta şi e bine s-o avem în vedere. Dacă de exemplu mergem în concediu o lună iar site-ul nostru cade a doua zi, şi rămâne offline câteva zile la rând, nu prea e motiv de sărbătorit.

Pentru un serviciu de hosting este vital să aibă un uptime cât mai mare, adică site-urile găzduite de el să fie accesibile cât mai mult timp, tinzând spre non-stop, 7/7, 24/24, secundă de secundă. Din ce am văzut eu, cam toate firmele care oferă astfel de servicii au plasate strategic nişte imagini care sugerează un uptime de aproape 100%. Totuşi, care este realitatea şi mai ales cum o putem afla?

O soluţie la îndemână este uptime-alerts.com, un serviciu de monitorizare al uptime-ului unui server. Prin server se înţelege: blog, site, server ftp, hub dc++ etc. Serviciul oferă 3 “planuri”: unul gratuit şi două pe bani. Odată înscris, ai acces la planul gratuit unde poţi adăuga (maxim) două monitoare, adică poţi supraveghea două site-uri/bloguri etc. Butonul “Adaugă Monitor” este destul de greu vizibil dar în rest adăugarea e simplă. Site-ul adăugat va fi scanat din 15 în 15 minute, zi şi noapte. În caz că este offline la o scanare, vei fi informat printr-un mail şi, opţional, printr-un SMS (în varianta gratuită vei primi maxim 3 SMS-uri dar numărul de mail-uri este nelimitat).

Din panoul de control mai poţi descărca un raport pentru site-ul monitorizat, pe o perioadă mai mare, în format pdf. Iar dacă doreşti, poţi descărca codul necesar pentru a pune un buton colorat (sunt 6 variante de culori) pe site sau pe blog, cu uptime-ul tău. Probabil undeva lângă 100% pentru cei cu bloguri pe wordpress sau blogger.

Nu cunosc foarte multe detalii despre metoda de scanare al unui site dar ca interfaţă, funcţie şi utilizare, Uptime-Alerts este simplu, accesibil, gratuit şi, cred eu, foarte folositor. În plus, serverul fiind din România, peeringul cu site-urile sau blogurile româneşti hostate pe la noi e de aşteptat să fie foarte bun. Iar dacă se doreşte un upgrade, variantele plătite oferă, contra sumelor de 10 respectiv 20 de lei lunar, mai multe monitoare, intervale mai mici de scanare şi mai multe alerte prin SMS.

La minusuri, imposibilitatea de a specifica manual un port (pentru un server mai neortodox) şi lipsa detaliilor de implementare sau a posibilităţii de a specifica elemente mai avansate, cum ar fi metoda de conectare/ping la server, pentru experţi.

Per ansamblu, un serviciu util şi gratuit.

Tags:,

Lasă un răspuns