Probleme cu YouTube în full screen ?

Recent cei de la Adobe au adăugat suport pentru accelerare hardware în binecunoscutul lor  flash player. Că e mult mai comod ca, decât să optimizezi codul (orice codec decent bate la orice oră flash-ul), să apelezi rutinele placii video. Şi de acolo să se descurce ea. Măcar bine că au făcut-o şi pe asta, într-un târziu, după cam toţi restul.

Practic, despre ce este vorba? Plăcile video mai noi (începând cu GeForce 6 de la NVIDIA şi Radeon X1300 de la ATI) oferă suport pentru decodarea video. Acest suport este foarte util în cazul filmelor HD de exemplu deoarece GPU-ul (procesorul plăcii video) poate prelua de la CPU (procesorul PC-ului) sarcina de a decoda fluxul video şi de a-l trimite spre monitor. Cum GPU-urile sunt special făcute pentru procesare grafică şi calcul paralel, redarea unui film HD este făcută mult mai bine şi mai natural în acest mod, în timp ce procesorul principal rămâne undeva sub 10% şi deci PC-ul nu îngheaţă sau poate fi folosit şi la altceva în timpul ăla. Acest ajutor vine, după cum am zis, din partea plăcii grafice, cu condiţia să i-l ceri. Ceea ce multe codecuri şi playere fac deja de multă vreme, flash-ul de la Adobe a început să facă şi el, nu cu mult timp în urmă.

Din păcate, deoarece la Adobe (am senzaţia că) lucrurile se implementează cu picioarele şi nu cu capul, Adobe Flash Player nu este capabil să detecteze corect dacă placa dvs oferă sau nu suport video. Şi cum opţiunea de a folosi acest suport este activă implicit când rulaţi ceva în modul full screen, dacă aveţi un PC mai vechi, aţi putut probabil remarca cu stupoare că nu mai puteţi vedea nici un clip de pe YouTube pe tot ecranul. Dacă încercaţi, obţineţi celebrul blank screen – ecran negru.

Soluţia este simplă şi implică dezactivarea acestui suport din flash. În timp ce rulează un clip, daţi click dreapta, mergeţi la setări şi dezactivaţi această opţiune. Mai jos aveţi şi imagini cum se face asta.

Evident, există şi alte situaţii în care se poate să dea chix flash-ul. Aici am prezentat doar una din ele, oarecum generică şi de actualitate. Sper să vă fie de folos.

Tags:
Comments
  1. O să ţin minte pentru că mai instalez din când în când câte un windows pe calculatoare veterane. (offtopic ai o leapşă aici. Sper să îţi placă http://jteph.info/2011/09/cupa-pentru-excavat-lista/)

  2. Eldur

    Mulţumesc, o să mă gândesc la ea zilele viitoare… 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: