ATI vs NVIDIA

Înainte de a intra în subiect: da, ştiu, articolul aduce a review dar nu o să găsiţi în el cifre, date statistice sau rezultatele unor teste de performanţă. Doar opiniile mele.

Astăzi am probat trei plăci video. Două produse de ATI1, a treia de NVIDIA. Iar acest exerciţiu nu a făcut altceva decât să-mi întărească opinia pe care mi-o formasem de-a lungul timpului. Timp în care mi-au mai trecut prin mână câteva placi grafice.

În general, imaginile scoase de plăcile NVIDIA au mai mult roşu în ele şi sunt mai întunecate. Acest lucru poate să dea un anumit sentiment de căldură sau de claritate unora dar această tentă spre dark este destul de neplăcută în cazul vizionării unor filme care nu au o luminozitate foarte bună. Eu presupun că aici este şi o şmecherie a celor de la NVIDIA: dacă într-o imagine sunt mai multe nuanţe foarte închise, placa le va reda pe toate ca negru, ceea ce va simplifica imaginea respectivă sporind astfel performanţa procesorului grafic.

În contrast, plăcile de la ATI scot imagini mai luminoase şi cu mai mult albastru. În plus imaginile sunt mult mai clare şi cu contururi mai bine definite2, lucru vizibil foarte uşor cu ochiul liber. Deci da, imaginile plăcilor ATI au o calitate superioară.

Aceste diferenţe par a fi valabile (cel puţin din ce am observat eu) indiferent de cât de noi sau de vechi sunt plăcile respective. Am văzut plăci vechi ATI care continuă să surclaseze plăci mult mai noi de la NVIDIA. Aceste particularităţi (tendinţa spre roşu/albastru, dark/crisp) par a fi nişte principii ideologice de la care cei doi producători nu se abat.

În încheiere să notez că nu prea am fost interesat de performanţele plăcilor. Din ce am auzit, opinia majoritară ar fi că plăcile NVIDIA scot ceva mai multe frame-uri pe secundă la jocuri, deci sunt mai rapide. Nu am nici un motiv să cred altceva. Dar acest lucru nu mă interesează pentru că, indiferent cine iese câştigător la viteză astăzi, plăcile de mâine ale competitorului vor fi mult mai rapide. După cum şi plăcile de azi, atât cele NVIDIA cât şi cele ATI, sunt mult mai rapide decât cea mai bună placă din lume de acum 10 ani…

sursă foto: guruht.com


  1. respectiv AMD, mai nou 

  2. în engleză crisp, sharp 

Tags:,
No Responses

Lasă un răspuns