Cum să faci bani cu blogul (1)

Cum foarte mulţi îşi deschid un blog în speranţa de a face bani cu el, m-am gândit să scriu un tutorial pe această temă, nişte idei care să ajute un bloger începător să câştige bani cu blogul lui. Păi de ce să nu o fac? Blog am? Am. Bani am făcut cu el? Nu. Deci am toate calităţile necesare pentru a da sfaturi în direcţia asta. Şi cum subiectul este relativ complex, o să îl abordez în etape. Astăzi, primul episod.

Banii sunt un concept foarte interesant în sensul că au nişte proprietăţi speciale. La fel cum apa ia forma vasului în care este pusă, banii pot fi convertiţi în orice, mai puţin în fericire spun unii. Totuşi, conversia se realizează mult mai uşor într-un singur sens. Spre exemplu, dacă ai bani, poţi să îţi cumperi un domeniu pe internet, să îţi deschizi un blog, ba chiar să angajezi oameni care să scrie pe el, în timp ce dacă ai un domeniu şi un blog pe care scrii, nu-i sigur că poţi să scoţi bani din asta. Ei bine, să vedem ce putem face pentru a echilibra puţin balanţa.

Lisa Irby ne scrie pe blogul ei că fiecare bloger începător trece prin trei faze. Prima este aceea a entuziastului. La început, navigând pe net, dai peste un tutorial sau un prieten care-ţi spune că în câteva minute şi cu cheltuieli neglijabile poţi avea propriul blog. Brusc o serie de beculeţe colorate încep să ţi se aprindă în cap, odată cu multitudinea de opţiuni care ţi se deschid în faţă. Până la urmă alegi o temă pentru blogul tău, o platformă, eventual un domeniu şi îl deschizi. Apoi începi să scrii furibund pe el, simţind că ăsta a fost destinul tău dintotdeauna. Faza asta poate ţine de la câteva zile la câteva luni, în funcţie de personalitatea ta.

Invariabil, urmează a doua etapă, şi anume aceea a dezamăgitului. Au trecut câteva zile, săptămâni sau luni1 şi după tot efortul depus pentru a scrie pe blog ai în continuare tot 2 vizitatori pe el2 şi ai câştigat din reclame 3 $3. Etapa aceasta este, după cum aţi putut ghici, etapa în care majoritatea se lasă de bloging. Şi prin a te lăsa de bloging nu înseamnă că iei blogul şi îl arunci în Marea Neagră. De cele mai multe ori, pur şi simplu îl laşi în paragină…4

Cei care reuşesc să treacă de a doua etapă ajung la a treia şi ultima fază, aceea a realistului. Este etapa în care realizezi că şi pe net, ca în orice alt domeniu, nu stau câinii cu colaci în coadă şi nu poţi reuşi fără să depui un efort considerabil pe o anumită perioadă de timp. Conştient că perseverenţa şi mai ales constanţa sunt cele care, într-un final, îţi vor deschide eventual porţile succesului, se poate spune că abia acum te apuci cu adevărat de treabă. Până acum doar tatonai.

Ceea ce este important de reţinut e că aceste trei etape sunt inevitabile. Dacă încă nu aţi ajuns la faza dezamăgirii fiţi siguri că veţi ajunge iar dacă nu veţi reuşi să o depăşiţi blogul dvs va dispare. Neputând să le evitaţi, ceea ce puteţi face este să le înţelegeţi şi să trageţi concluziile care se impun.

Sfatul meu în acest prin articol este, deci, să nu renunţaţi. Să nu închideţi blogul la primul semn că imaginaţia dvs debordantă nu s-a pliat 100% pe realitate. Să aveţi răbdarea şi perseverenţa de a scrie în continuare. Şi poate că ocupându-va mai departe de blog, veţi descoperi treptat noi valenţe ale actului de a scrie, ajungând să aveţi şi alte satisfacţii pe lângă miile de dolari ce fără îndoială le veţi câştiga atunci.

Acesta a fost, aşadar, primul episod din seria Cum să faci bani cu blogul. Până data viitoare, numai bine.

sursă foto: dulapul meu


 1. în unele cazuri chiar ore, dar să considerăm totuşi că aceste situaţii sunt puţine, românii fiind doar o mică parte a blogerimii per ansamblu 

 2. dintere care unul eşti tu şi unul e prietenul care ţi-a zis să-ţi faci blog 

 3. în cazul fericit 

 4. de curiozitate, uitaţi-vă pe ZeList câte bloguri sunt neactualizate de mai bine de un an de zile 

Tags:
Comments
 1. Bani , bani si iarasi bani .. :))

 2. Eldur

  ce altceva? 🙂

 3. Ethos

  Articolul e scris în alt context, și nu e semnat Cristi, ci Eldur, iată că există mai multe nickuri, în concluzie chiar dacă-i despre afaceri și bani pe blog, te rog să nu mă recomanzi, și cu asta mă opresc din comentat. 🙂

 4. “Şi poate că ocupându-va mai departe de blog, veţi descoperi treptat noi valenţe ale actului de a scrie” pentru asta primesti aplauze din partea mea, m-am regasit in articolul tau, cu toate fazele si in concluzie…imi lipsesc inca miie de dolari, dar stiu sigur ca o sa vina si ei, daca nu in viata asta, in cea viitoare in mod cert! ;0

 5. eu recunosc de cand eram miittel ca gramatica nu a fost si nici nu va fii punctul meu forte, candva voi afla raspunsul.dar apreciez oamenii care corecteaza pe altii.numai prietenii te corecteaza, dusmanii te lasa in plata Domnului.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: