Ce este arta?

M-am decis, pe ultima sută de metri, să particip la Blog Power 691, un joc-concurs fără premii materiale și care rulează în blogosferă, pe o temă legată de artă:

Prin ochii unui artist
– Cum vede un artist lumea si cum este artistul vazut de lume?
– Ce ii trebuie unui om pentru a putea fi numit artist?
– Credeti ca arta este “slova de foc”, sau “slova faurita”?

soare-artistic

Dacă am împacheta lumea în pumn, am agita-o bine, am presăra pe ea niște sare de lămâie, ca și cum ar fi făcută din lapte, și apoi am lăsa-o să se așeze, am observa că ea s-a împărți în două: materie și spirit. Acesta este un mod metaforic de a spune că materia și spiritul sunt cei doi poli ai lumii în care trăm, de fapt ai întregului univers. Iar spiritul… să vorbim puțin despre spirit.

Spiritul există în mai multe forme. În cea mai de jos sau grosieră formă, se spune că spiritul există ca mineral. Dacă într-adevăr există un spirit al mineralelor, atunci cu siguranța acesta este pe cea mai joasă treaptă posibilă. Pentru că este totuna cu dușmanul lui de moarte, materia. Mineralele sunt materie…

Pe a doua treaptă, întâlnim spiritul în plante. Aici el deja este puțin deasupra materiei, din care se naște și își înalță fie petalele, fie coroana, fie sporii înspre cer. Dar este totuși puternic ancorat, și aici, în materie. Pe care nici măcar nu reușește să o conștientizeze sau să o simtă foarte clar.

Pe a treia treaptă se află, după cum probabil ați intuit, animalele. Acestea deja sunt conștiente de lumea din jurul lor. Și deja nu mai sunt atât de „lipite” de materie. De exemplu animalele se pot deplasa liber, fără să fie țintuite permanent, ca o plantă, în același loc, pentru întreaga lor viață. Controlul asupra materiei este mai mare, de fapt observați că pe măsură ce urcăm pe scara noastră, lăsăm tot mai mult în urmă materia brută. În animale, spiritul este conștient de el și de lumea din jurul lui.

Abia în om însă spiritul își atinge apogeul, fiind conștient de el însuși. Sau, cum spunea un proverb: Spiritul doarme în minerale, visează în plante, se trezește în animale și este conștient că e treaz în om. Acum, omul nu doar că se poate deplasa liber dar își poate desprinde corpul de la sol. Setea lui de libertate și de înălțare e atât de mare încât a ajuns să construiască aparate cu care zboară prin aer, lăsând solul în urmă.

Și totuși, încă nu am atins maximul. Pentru că și omul obișnuit este într-un fel legat de materie. Mai puțin decât animalele. Mult mai puțin decât plantele. Infinit mai puțin decât mineralele. Dar încă este înlănțuit de ea. Căci oamenii se gândesc adeseori la cum să câștige mai mult, cum să aibă case mai frumoase, domenii mai mari, mașini mai luxoase, materia este încă centrul lor de atracție, centru care le trasează destinele. Și tot ce fac e pentru a acumula mai mult.

Abia în artist spiritul atinge apogeul. Artistul este acel om care deja nu mai este interesat de materie. Iar dacă avioanele nu îl pot duce decât până la un anumit nivel, imaginația lui cutreieră nestingherită alte planete sau galaxii. Pentru că materia a încetat să-l mai condiționeze. Iar el nu mai caută forma fizică grosieră ci frumusețea subtilă din spatele ei. Un artist, luând în mână o bucată de pământ, o va transforma într-o oală. Sau luând o piatră diformă, va șlefui din ea o sculptură. Și astfel, la acest nivel, spiritul triumfă în sfârșit asupra materiei.

Arta este îmblânzirea materiei.


 1. edit noiembrie 2015: site-ul concursului a dispărut 

Comments
 1. Ethos

  Mulțumesc de apreciere. Cred că mai erau vreo 5 minute când l-am publicat, și deci nu aș fi avut timp să scriu mai mult… 🙂

 2. Ethos

  Seară? La mine e trecut de 0 noaptea. Dar știi cum e, noaptea vine de obicei muza la artiști, așa că… mersi. Și la fel. 🙂

 3. Ultimul paragraf si concluzia mi-au placut foarte mult. Mi-as fi dorit sa mai continui pe aceasta idee

 4. Asta stiu, ca eram pe pagina 🙂

 5. Ethos

  Să-ți urez noapte bună? Mai bine noapte nebună, că nu dormi singură… 😆

 6. Hai sa zicem ca ai circumstante atenuante…si felicitarile mele pe deasupra! 🙂 O seara frumoasa!

 7. Atunci cred ca eram eu pe alt fus orar 🙂

 8. E, uite o urare care-mi place. Multumesc si de comentariul de pe pagina de vot, m-a impresionat felul in care ai argumentat.

 9. maya

  Final ce spune tot!Imblânzește, șterge din asperități,reconstruiește, clădeste. Artistul este singurul ce se bucură de o libertate adevarată, neingradită de nimic și pe care nimeni nu i-o poate lua.Libertatea de a visa. Mi-a placut!

 10. Ethos

  Mulțumesc vouă! 🙂

 11. “Artistul este acel om care deja nu mai este interesat de materie. ” Ai sintetizat foarte bine.

 12. Interesant punct de vedere:

  “Arta este triumful spiritului asupra materiei şi îmblânzirea materiei”.

 13. Ethos

  Liviu: mulțumesc.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: