Cum să transferi un blog pe alt host

În general există trei tipuri mari de bloguri. Primele sunt cele realizate pe platforma Blogger, având adeseori terminația blogspot.com1. Urmează cele realizate pe wordpress.com, care-i tehnic e o platformă mai bună dar are limitări mai mari. Varianta optimă este a treia, și anume blog pe platforma WordPress dar realizat pe domeniul tău și găzduit unde vrei tu. În acest ultim caz, ai la dispoziție cea mai bună platformă dintre cele două, domeniul tău și libertate maximă. Punctul slab aici este firma ce-ți va găzdui blogul, și care la un moment dat s-ar putea să se închidă, sau să aibă probleme cu serverul (și blogul tău să cadă ori să se încarce repede) etc. În astfel de cazuri, apare necesitatea de a-ți muta blogul la o altă firmă de găzduire.

Articolul de față explică cum să faci acest lucru. Adică, vă explică cum să mutați un blog pe wordpress de pe un host pe altul.

transfer blog

Există cel puțin două metode.

Metoda 1 (raw)

Se copiază prima dată baza de date de pe hostul vechi pe hostul nou. Cum? Cel mai bine este să avem acces la ea, de exemplu prin phpMyAdmin. Folosind acest manager, se exportă baza de date corespunzătoare blogului de pe primul host într-un fișier pe calculatorul propriu. După care acest fișier se importă într-o bază de date nouă, creată pe noul host, folosind tot phpMyAdmin. Mai departe, se copiază prin ftp toate fișierele de pe hostul vechi pe hostul nou. În final se mută dns-urile pe noile name servere (corespunzătoare noului host) și după ce s-au actualizat, se șterge blogul vechi.

Metoda 2 (high level)

Se instalează un wordpress nou pe hostul nou. Se exportă blogul (din panoul de control, Tools -> Export) într-un fișier pe disc. Acel fișier va conține toate postările, comentariile etc. Din panoul de control al noului blog proaspăt instalat, meniul Tools -> Import, se importă acel fișier. După aceea se schimbă tema, se adaugă ce pluginuri dorim etc. Evident, trebuie setate permalinkurile ca pe vechiul blog, de preferință înainte de importare, pentru a nu pierde linkurile existente spre noi. În final se șterge vechiul blog și se schimb ns-urile.

Observații

La ambele metode, undeva pe parcurs, va trebui să mutăm ns-urile (adică să intrăm la registrarul de la care am cumpărat domeniul blogului și să punem la ns1 și ns2 name serverele corespunzătoare noului host). Actualizarea ns-urilor poate dura un timp, până la una-două zile (în cazuri extreme). Înainte de actualizare, ne va fi dificil să accesăm blogul nou (căci domeniul ne va duce la vechiul host). După actualizare, ne va fi dificil să accesăm vechiul blog (căci domeniul ne duce pe noul server). Trebuie să găsim cumva o modalitate, de exemplu să facem noul blog pe un subdomeniu al nostru, sau al hostului, ca să îl putem accesa. După ce am terminat cu mutarea, putem șterge vechiul blog, apoi actualiza ns-urile de la registrar, iar apoi putem schimba direct din mysql adresa blogului din subdomeniul temporar în domeniul nostru. Câmpul din mysql este undeva sus, între primele linii ale tabelei cu opțiuni. Eventual, dacă nu ne descurcăm, cerem ajutorul unui prieten.

Mult succes!


  1. dar putând folosi și domenii proprii; Blog Media și Geek sunt două exemple în acest sens 

Comments
  1. Uite un articol care imi raspunde la niste intrebari…pentru mine gazduirea la o firma X a fost un cosmar, asa am ales sa raman pe blogger.

  2. Ethos

    Ăsta-i avantajul hosturile ca blogger sau wordpress. Se ocupă ei de detalii. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: