Ficțiunea din Matrix devine realitate

Există o mică categorie de oameni1 care folosesc internetul pentru a face bani. Ceea ce este ok, pentru că în cazul lor vorbim de un fel de job. Mai există o categorie de oameni, din ce în ce mai puțini, care intră pe net cel mult ocazional, și sigur că aici se includ și pensionarii sau populația din zonele rurale. În fine, mai există o categorie a celor pasionați de tehnologie, mă refer în special la programatori, web designeri, sociologi sau experți în comunicare, în cazul cărora timpul liber petrecut în online este de înțeles. Pentru ceilalți însă, internetul a devenit aproape un drog.

smith - matrix

În 1999, frații Wachowski au realizat un film SF2 în care la un moment dat a existat un conflict armat între oameni și mașini (roboți), soldat cu victoria celor din urmă. Astfel, omul a devenit din stăpân al tehnologiei – sclavul ei. Modalitatea prin care oamenii au fost menținuți în continuare în robie a fost foarte subtilă. Ei erau conectați la niște aparate, care le induceau iluzia unei realități ideale. Adică ei trăiau un vis și credeau că el este real. Cum să te răzvrătești când tu nici măcar nu ești conștient că ești un sclav, când tu visezi că ești liber? Frații Wachowski se prea poate să fi fost vizionari. Pentru că azi asistăm din ce în ce mai mult la ceva similar. Am ajuns să ne petrecem tot mai mult timp într-o lume virtuală, lipsită de un suport real. Am înlocuit plimbările prin natură cu slideshow-urile de imagini cu peisaje sau wallpapere. Am înlocuit culesul fructelor de la țară cu Farmville. Am înlocuit jocul de-a v-ați ascunselea cu WOW și CounterStrike. Și, fără să ne condiționeze nimeni, ne aruncăm zi de zi în fața monitorului, cel care ne creează această lume virtuală, iluzorie, căreia i-am devenit sclavi.

omul si tehnologia

 

Actorul principal din Matrix, Keanu Reevens, îl întruchipează și pe Nelson, persoanjul central din Sweet November. Acesta (Nelson) se îndrăgostește de o fată tânără și frumoasă dar noncomformistă (interpretată de Charlize Theron), care însă îi aruncă telefonul într-un vas cu apă, cerându-i să renunțe pentru luna în curs la orice contact cu tehnologia digitală. Ceea ce lui i se pare un supliciu, ajunge până la urmă să îl transforme profund. Este de mirare deci că astăzi, în viața reală, din ce în ce mai mulți  își propun să facă pauze de internet? Eu zic că nu.


  1. din ce în ce mai mulți, dar totuși puțini, raportat la numărul total de internauți 

  2. este vorba bineînțeles de Matrix 

Comments
  1. Sleeper

    true, si cand te gandesti ca ala era film iar asta e realitate…

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: