Operațiile estetice între mit și realitate

Un studiu publicat alaltăieri, 1 august 2013, în JAMA Facial Plastic Surgery, relevă un lucru interesant: în timp ce chirurgia plastică te face să pari mai tânăr, nu îți mărește frumusețea sau gradul de atracție pe care îl exerciți asupra altora.

operatii estetice - mit si realitate

Studiul, preluat de livescience, s-a desfășurat în modul următor: cercetătorii au utilizat fotografiile a 49 de pacienți care au suferit operații estetice între 4 iulie 2006 și 22 iulie 2010, având vârste cuprinse între 42 și 73 de ani, fotografii făcute atât înainte cât și după operații. Aceste poze au fost arătate la alte 50 de persoane, care au fost rugate să estimeze vârsta persoanelor pozate și cât de atractive sunt ele, pe o scară de la 1 la 10. Pozele au fost prezentate astfel încât cei care acordau note să nu știe dacă imaginea din fața lor este făcută înainte sau după operație (s-a avut grijă ca subiectul S să nu primească decât o singură poză a persoanei P, fie făcută înainte, fie după operație).

Rezultatele au arătat că intervențiile chirurgicale realizate pentru înfrumusețare te fac să pari cu 3 ani mai tânăr dar cu nimic mai frumos sau atrăgător. Ceea ce, dacă ne gândim mai adânc asupra faptului că fiecare trăsătură a corpului este în armonie cu psihicul și caracterul nostru, pare de bun simț. Cu alte cuvinte, natura își păstrează întâietatea în fața tehnologiei umane artificiale.

Comments
  1. domnite.ro

    Astfel de operatii ar trebuie sa existe doar in cadrul vedetelor sau a celor care sunt ogligati sa tina la imagine, si nu ma refer ca la un moft, spre exemplu nu vad rostul atunci cand ai un salariu mic sau atunci cand jobul tau nu are nici o treaba cu imaginea vizuala ci cea intelectuala…
    Acolo unde se pune accentul pe a face.

  2. Ethos

    Eventual în cazul vedetelor, nu în cadrul lor.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: