Partea nevăzută a inteligenței artificiale

În explozia tehnologică căreia îi suntem cu toții, independent de voința noastră, părtași, am pierdut din vedere faptul că ea (tehnologia) înseamnă nu numai monitoare, componente de PC și filme High Definition. Tot revoluție tehnologică este și faptul că putem cumpăra cu cardul. Sau că dispunem de telefoane mobile, și nu trebuie să fie neapărat smart, simplul fapt că scriem un număr de telefon pe un obiect neînsuflețit și acesta îl reține se datorează progresului științific. Gândiți-vă că acum câțiva zeci de ani bunicii noștri stăteau seara la lumina felinarelor sau opaițelor.

Cititor-coduri-de-bare-Motorola-DS3578-HD-KIT-USB-RADIO-CRD-PS-

Deseori mă întreb cun funcționează un aparat industrial. Sau un cititor de carduri, ca cel din imagine. Sau însuși cardul. Astăzi nu mai ești nevoit să porți după tine teancurile de bancnote, în scurt timp filmele cu jafuri clasice o să devine piese de muzeu. Poftim cardul, ce poți face cu el? Îți trebuie codul PIN ca să-l folosești, la fel și online, ai nevoie de telefonul meu, sau de un token, de parola de la cont, de ID-ul meu de logare șamd. De fapt, cu cardul nici nu mai e nevoie să ieși din casă pentru a face cumpărături sau a-ți plăti facturile. Deși, dacă tot ieși din casă, spre exemplu la un magazin alimentar, poți cumpăra și acolo, evident, cu cardul.

V-ați pus problema cum funcționează o mașină de spălat? Că are și ea un procesor mic acolo, încorporat, cu niște programe. Încă în direcția asta se folosesc procesoare simple, pentru care se scriu programe în limbaje asemănătoare cu cele de la începutul erei informatice, cum sunt limbajul de asamblare sau codul mașină. Și lucrurile o să se dezvolte, peste puțin timp o să avem mașini de spălat inteligente, care o să facă cine știe ce, sau închizători automate la uși, pe care o să le putem deschide de pe telefon, dacă ne e lene să ne ridicăm din pat.

Mi-e și puțin teamă (între ghilimele) să mă gândesc cum va trăi omul mileniului următor. Va mai exista oare ceva natural atunci?

sursă foto

No Responses

Lasă un răspuns