Pe când o țară mai curată?

Serios. Oriunde mergi, în jurul tău gunoaie aruncate pe jos. Uneori o hârtiuță, alteori ditamai mormanul. În orașele mari, noroc cu angajații de la serviciul de salubritate (cum să le zic la rromii ăștia ca să nu sune discrimanatoriu?) care fac curățenie peste noapte, că altfel vai și-amar. În zonele de deal sau de munte, dacă a trecut picior de om pe-acolo… vei găsi și urmele lui. Și nu urmele de la pantof sau adidas. Pe malurile apelor, nămeți de gunoaie în plină vară.

container mișto

Oare pe când vom avea și noi o țară mai curată?  Nu de alta dar noțiunea de container îmbracă în zonele mai civilizate ale lumii înțelesuri nebănuite. De exemplu cușcubeața din imagine este un… v-ați prins, container. Ea are scopul de a asigura o locuință temporară (mai puțin dormitor, mai mult vestiar) diverșilor muncitori în deplasare, cum ar fi constructorii. Deci unii, din respect pentru curățenie, pentru om și nevoile lui, se gândesc să-i facă chiar un acoperiș desupra capului, la modul ăsta, fie el și temporar, numit container. Iar noi atunci când avem ocazia spargem semințe nepăsători și aruncăm cojile pe jos. Poate de data asta din respect pentru coșurile de gunoi de pe marginea trotuarelor, să nu le murdărim. Păi nu?

Există însă un singur lucru care este „curat”. Nu veți găsi, oricât ați colinda în lung și-n lat țara asta, un gram de fier vechi nicăieri. Nici măcar în ape, umblă unii (să nu le zic altfel, să nu fac discriminare) cu pantalonii suflecați și bote în mână, culegând tot. Tot! De ce? Nu știți? Hai că e ușor! Pentru că e 3,5 lei (din câte rețin) kilogramul de fier vechi. 🙂 Și acum uite idee: propun ca soluție la mizeria generalizată reciclarea tuturor gunoaielor. Sigur, din păcate asta ar însemna să se desființeze toate posturile de gunoieri din țară. Dar nu cred că-s așa de multe. În schimb, banii alocați lor ar trebui distribuiți celor care aduc gunoaiele la centrele de reciclare gunoieră. Să vedeți atunci cum n-ați mai găsi un fir de păr pe marginea drumului!

Am rămâne doar cu cutii ca cea din imagine. Totuși, parcă-i cam roz…

sursă foto

No Responses

Lasă un răspuns