Sunt cel mai best, mâncați-aș!

Generația asta pro e plină de… știință. Mai ales de când internetul s-a transformat din lux în banalitate, toți sunt experți în orice. De la alfa la omega. Cum să nu știe când îl întrebi ceva? Se uită pe Google, frate. Nu, nu pe Wikipedia, aia-i deja pentru oameni culți. Din ăștia care mai dau pe la școală. ‘Telectuali. Pe Google, unde blogul lui Florin Salam iese în față. Că n-are ce să iasă în față altceva dacă tu tastezi „dujmani mey”. Până la urmă, se probează că prietenul la prieten trage și dujmanu’ la salam.

traduceriUna din chestiile în care toți sunt experți e engleza. Toată lumea o dă pe englezisme, la fel cum Coana Chirița (asta e referință pentru cei cu Wikipedia) o dădea pe lingurision și furculision. A trecut vremea când junii noștri se duceau la Paris vaci și veneau de acolo boi, vorba lui Eminescu. Acum e momentul englezismelor. Pune-i unui copil un PC ultra-performant în față și ghici ce? O să se creadă mare hacker. Pe același principiu, arată-i niște texte în engleză și deja o să se considere britanic nativ. Nu contează că el la școală nu știa verbele și conjugările de bază în română. Nu contează că engleza-i de două tipuri, britanică și americană, cu diferențe specifice. Sau că cei care profesează, traducătorii autorizați, chiar sunt autorizați să o facă, respectiv au la bază o diplomă, un atestat ceva. Sau că dujmani se scrie cu ș în loc de j și cu doi de i, că-i articulat. Nu, toate acestea n-au defel relevanță. Ce are relevanță e că el știe engleza.

Drept care îl vezi mereu tastând brb (de la be right back), cool (care-i englezismul pentru beton sau marfă, că meseriaș și mișto sunt deja chestii fumate) șamd. Și sigur, oricând ai nevoie de ceva, te poate ajuta cu plăcere cu o traducere. Realizată, și aia, tot pe Google. Google Translate.

The future is bright.

(sursă foto)

Comments
  1. Sleeper

    odata a fost latina… acum e engleza :)) (si era cat p-aci sa fie germana…) cine stie ce urmeaza… chineza? 😀

  2. Ethos

    Chineza era pe vremea lui Ceaușescu, când toți ne făleam că aveam pixuri și stilouri chinezești. Că nu erau românești. 😆

    Poate tu nu ai prins.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: