Lemnul nostru cel de toate zilele

O chestie care circulă acum pe internet este, dacă ați auzit, cea cu casele ecologice. Zic pe net pentru că afacerea este oarecum incipientă, nu prea găsești magazine la tot pasul, așa cum sunt cele de materiale de construcții clasice, de exemplu. Dar cele care sunt, și-au cam făcut site-uri și pot fi accesate online.

ecohouse

Întrebarea s-ar pune că ce sunt dom’le aceste case eco. Că fructe și legume eco am început să văd prin marketuri, și cică sunt naturale (nestropide, nemodificate genetic blabla) și ambalate mai special. Deci prin extensie, o casă eco o fi… cum? Sincer, mărturisesc, aveam impresia că e vorba de diverse dotări (panouri solare) și elemente ergonomice care te fac să plătești mult mai puțin la factura de curent, la gazul pentru încălzire etc. Impresia este falsă. În realitate, casele ecologice sunt de fapt case construite din lemn, oricât de simplist ar suna asta.

Imaginea de mai sus, luată de pe case-din-lemn.eu, ne edifică fără putință de tăgadă în acest sens. Deci, materialele sunt naturale, neprelucrate, de aici denumirea de ecologic. Și se pot recicla. 😆 Faza e că mie mi se pare un pas în spate dintr-un anumit unghi. Adică noi foloseam material lemnos și pe vremea sclavagismului, deci e un material primitiv, în timp ce azi există tot felul de tehnologii pe care le poți aplica. Presupun că zgârie-norii din Japonia, SUA sau chiar China nu sunt deloc făcuți din lemn, deși Mercedesurile de lux au aspect de „wood” la bord.

Le înțeleg însă utilitatea când vine vorba de cabane la munte sau chestii similare, eventual pensiuni. Și da, mirosul de lemn e super. Mai ales că acea cabană va fi situată în natură, deci avem și aer curat. Excepție dacă fumați, caz în care riscați chiar să vă aprindeți locuința, că dacă-i din lemn…

Voi v-ați face o astfel de casă?

Lasă un răspuns