Pro sau contra eutanasiere?

Cu acest articol particip la Blog Power, un concurs ce a ajuns deja la ediția 82, pe o temă propusă de Sunshine:

Câinii maidanezi

 • Ar trebui să îi ucidem pe toți sau doar pe cei agresivi și bolnavi?
 • Este sau nu vina noastră că aproape toți câinii maidanezi sunt agresivi?
 • Cum am putea rezolva problema câinilor maidanezi?

câine

În loc de disclaimer, poate singurii în măsură să se pronunțe obiectiv asupra situației sunt locuitorii capitalei. Deoarece de multe ori este dificil că judeci echilibrat și înțelept de pe margine, ca spectator, la fel cum este dificil să judeci viața și deciziile cuiva fără să fi umblat în papucii lui. Totuși, pentru că sunt om și oamenii au un cap pe umeri, iar tema de față ne cere să ne gândim la acest lucru, o să îmi spun părerea. Și ea este că eutanasierea câinilor e imorală, fundamental greșită și nu va duce la nimic bun. Să începem însă cu începutul.

La primul subpunct Sunshine ne întreabă dacă ar trebui să-i ucidem pe toți maidanezii sau doar pe cei agresivi și bolnavi. Din punctul meu de vedere n-ar trebui să-i ucidem pe niciunul. Este de înțeles că perspectiva unor câini care te pot mușca  nu e deloc plăcută dar ce drept avem noi să luăm viața cuiva? Întrebare, sunteți de acord cu pedeapsa capitală în cazul oamenilor? În majoritatea statelor această pedeapsă e interzisă, din ce știu. Și atunci, dacă pe criminalii foarte violenți nu îi ucidem, ca ce chestie să facem asta cu animalele? Ce drept moral avem pentru a ucide, în loc să căutăm alte soluții?

Cu atât mai mult, cum am putea justifica uciderea tuturor câinilor, deci inclusiv a celor care sunt blajini și nu mușcă sau nu fac rău? Zilele acestea a avut loc un viol în capitală. Ați auzit de el? Păi nu, că nu a fost mediatizat. Ce părere aveți de propunerea de a-i eutanasia pe toți bărbații din București? Pe aceeași logică cu maidanezii. Un băiețel a fost omorât de niște câini din București iar acum se dorește eutanasierea tuturor maidanezilor din capitală. O fată a fost violată de un bărbat în București, așa că propun să-i eutanasiem pe toți bucureștenii de sex masculin. Că atunci cu siguranță nu va mai exista niciun risc de viol. Deci, păreri?

câine

Al doilea subpunct ne întreabă dacă este sau nu vina noastră pentru faptul că majoritatea maidanezilor sunt violenți. Răspunsul meu este că întrebarea e greșit formulată, maidanezii, câinii și animalele în general nu sunt violente. Sigur, ele sunt violente în anumite condiții. Să luăm un exemplu simplu. Luați un cățeluș și îl creșteți acasă. Cu timpul el va ajunge mare. Oare va fi violent cu voi? Eu zic că nu. Dar cu siguranță va fi violent sau cel puțin îi va lătra defensiv pe stărinii care vor veni la voi, privindu-i ca pe niște agresori. Deci, același câine este violent față de ei dar afectuos cu voi. Cum am putea spune că este o fire violentă? El este violent în anumite condiții.

Un câine sătul, lăsat în pace, neagresat nu este automat violent. Dar, și aici există un mare dar. Unii susținători ai eutanasierii câinilor motivează că întreținerea pentru un câine costă mai mult decât cea a unui copil. Într-adevăr, un asistent maternal care ia în grija lui un copil primește circa 237 lei pe lună în plus, adică puțin peste 7 lei pe zi, în timp ce pentru întreținerea unui maidanez se alocă 10 lei pe zi, adică 300 de lei pe lună. Însă este oare vina maidanezilor pentru acest lucru? În realitate, banii se aloca în acest mod pentru ca primăriile să-i poată gestiona după bunul plac.

câine

Cred că în cuantumul acestor bani problema maidanezilor trebuia să dispară. Câinii trebuiau adăpostiți, sterilizați etc. Sterilizarea este soluția pe termen lung, deoarece va opri înmulțirea câinilor. Dar sigur că nu s-a făcut mai nimic. Ca primar, nu prea poți să sustragi alocația unui copil, dar este mai greu să meargă cineva la un câine și să îl întrebe câți bani s-au cheltuit pentru el, așa că aceste sume au intrat în buzunarele cui au intrat. Iar câinii au rămas nesterilizați, fără adăposturi, mulți, flămânzi. Ba chiar s-a propus amendarea celor care îi hrănesc. Pe bune, ar stopa asta problema sau i-ar face și mai violenți? Ei bine, luați un om, țineți-l nemâncat, în condiții mizere, fără locuință iar apoi, când începe să devină violent, propuneți eutanasierea lui!

Răspunsul este că din păcate nu este vina câinilor ci a autorităților, care în loc să rezolve problema au băgat banii în buzunar și au închis ochii. Ca urmare, câinii au fost lăsați de izbeliște și s-au înmulțit. Unii spun că nu avem altă soluție decât eutanasierea, că s-a încercat sterilizarea dar nu a mers. Păi de aia nu a mers, că nu și-au făcut treaba cei care au beneficiat de acei bani. Că nu s-au cumpărat injecțiile, nu s-au plătit hingherii etc. Ce vină au cânii pentru asta? Nu mai bine îi eutanasiem pe cei responsabili cu adevărat, adică pe cei de la ASPA plus primărie etc?

câine

Cu asta am ajuns treptat și la ultimul punct, acela al soluțiilor alternative. Am zis deja: sterilizarea, o preocupare reală pentru câni, construirea de adăposturi. Eventual luarea lor în masă și ducerea lor undeva, în munți, într-o zonă izolată, tot mi se pare o soluție mai umană decât aceea de a-i ucide în masă. Pentru că ăsta este termenul corect, eutanasierea este de fapt un eufemism. Sună mai frumos pentru noi, nu ne prezintă chiar ca pe niște criminali. Îi eutanasiem, ca și cum le-am curma o suferință. Pe bune?

Eutanasierea nu va rezolva lucrurile. În primul rând, este imposibil să aduni toți maidanezii de pe străzi. Foarte probabil vor fi prinși cei mai blajini și pașnici, în timp ce câinii agresivi se vor ascunde. Apoi, omorârea lor nu va rezolva problema atât timp cât nu îi mutăm sau sterilizăm. Ei se vor înmulți din nou. Gândiți-vă că nici stropirea cartofilor nu va rezolva problema gândacilor de colorado, care vor apare în aceeași formație anul următor. Eutanasierea va fi de fapt încă o metodă de a fura bani publici, pentru că se va trece pe hârtie un alt număr de câini, plus un anumit număr de injecții letale care nu vor fi cumpărate, sau vor fi cumpărate la mâna a doua și expirate, în timp ce în realitate câinii vor fi omorâți în mod violent. Și, pe termen lung, noi vom rămâne în continuare cu problema lor. Încă un mod de a manipula oamenii naivi și de a-ți umple buzunarele!

câine

În concluzie, da, este adevărat că uneori câinii sunt violenți. Dar oamenii își apără și ei teritoriul. Oare dacă intră un hoț la tine în casă, nu te aperi? La fel fac și câinii. Desigur, atunci când teritoriul lor intră în conflict cu al nostru, noi trebuie să avem dreptate, pe baza faptului că noi suntem buricul pământului. Și că planeta asta e numai a noastră. Și că spațiul în care se află Bucureștiul pe hartă nu poate fi revendicat de câini, ci numai de noi. Și pe același principiu, ne simțim îndreptățiți să îi omorâm. Totuși, omul nu a fost până acum adus la extincție de niciun animal. În schimb, omul omul a vânat de-a lungul timpului nenumărate specii de animale, până la dispariția lor. Precum a tulburat ecosistemul planetei și a găurit stratul de ozon.

Și atunci, cine este cu adevărat mai violent?

Dintre articolele participante, vă mai recomand: Eu sunt cuțu de pe stradă, Cât de obiectivi suntem și Din sufletul unui câine.

Comments
 1. Iti admir seriozitatea cu care tratezi oricare subiect.Prima data m-am uitat la pozute.M-am linistit. Cainii si-au gasit un bun avocat, si poate nu atat cainii cat cauza care a dus la aceasta scindare intre caine bun si caine rau, dar mai ales intre oameni si oameni, oameni si caini, caini si catei.Daca toti ar gandi ca tine, ar fi mai putini maidanezi pe strada si mai multi oameni buni.

 2. Spuneai ceva de violul din capitala.Cand vei avea timp te rog sa citesti poezia PROTEST-de pe blogul meu.Azi cand am citit ca ploaia a ucis noua oameni in Galati imi venea zau sa propun eutanasierea ei. La ambele situatii si la cate si mai cate s-a ajuns din vina noastra.

 3. cz

  Mai stiu eu pe unii care s-au apucat sa extermine pe motive legate de culoarea parului, inaltime… si nu au ajuns prea departe. Deci eutanasierea nici eu nu cred ca e o solutie!

 4. Ai pus niste poze asa dragute! Cainii sunt atat de expresivi, inca pot forma peste 300 de expresii faciale folosindu-si doar urechile. Sunt niste creaturi minunate!

 5. Ethos

  @Maya Mersi de aprecieri. Ai zice că mi-a fost greu să scriu 1259 de cuvinte dar am scris foarte ușor, poate pentru că vorba ta, din convingere. 🙂

  @CZ Să sperăm că n-o să ajungă prea departe nici ăștia de la noi. Care adică fac și dreg legile cu eutanasierea pe acolo.

  @Bianca Badea Chiar! Mie îmi plac și pisicile. 🙂

 6. În primul rând problema câinilor vagabonzi nu este doar a Capitalei. Ea este o problemă a întregii Românii, atât la orașe cât și la sate. După cum am scris și pe blogul meu câinii nu au ce căuta pe străzi. Cine-i iubește să-i ocrotească la casa lor și să aibă grijă de ei, dându-le adăpost și hrană, pentru că de asta au nevoie. La fel, cine iubește câinii să se ocupe și de partea lor veterinară nu doar declarativ.
  Și eu iubesc câinii, dar până la un loc. Nu-i pun mai presus de om.

 7. Ethos

  La un meci de fotbal pentru campionat poate să câștige ori prima echipă, ori a doua. Situația cu maidanezii nu este un meci de fotbal. Nu trebuie să alegem pe cineva și să omorâm pe ceilalți, există loc pe pământul ăsta și pentru oameni, și pentru câini, și pentru pești și pentru toți și toate. Așa că, înainte de a sări să-i eutanasiem, de ce să nu căutăm alte soluții, mai umane ? Faptul că iubești oamenii mai mult decât câinii înseamnă că trebuie să-i omorâm pe aceștia din urmă, în loc să conviețuim pașnic cu ei ?

 8. Nu am timp in momentul asta sa citesc tot ce ai scris tu aici dar iti promit ca peste cateva ore o sa revin aici sa citesc tot. Ce pot spune este ca iti multumesc ca m-ai anuntat si pe mine ca ai scris articolul pe tema asta. O sa revin cu un nou comentariu dupa ce citesc tot ca sa pot sa-mi dau cu parerea.

 9. Sterilizarea ar fi de efect daca si oamenii ar intelege sa nu-i mai lase in strada pe cateii nascuti in ograzile lor. E tragic ca am ajuns sa ucidem in masa niste animale in conditiile in care au ajuns in strada tot din vina noastra.

 10. Ethos

  @Belgianca Păi ai dreptate. Dar ar fi totuși o alternativă la eutanasiere. Care nu va rezolva nici ea problema cățeilor lăsați de oameni în stradă pe viitor…

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: