Problema românilor

Una dintre ele, și anume cea pe care o s-o discut aici, este că nu pot vizita suficiente locuri de pe planeta asta. În principiu, un străin își permite să-și facă weekend-urile unde dorește, asta însemnând nu în grădina de lângă casă ci în locații insolite pe care de obicei noi le vizităm o dată la câțiva ani. În România, trebuie să fii ceva medic sau director pentru a-ți permite să mergi an de an unde vrei tu, în timp ce străinii pot merge lunar sau chiar săptămânal. Nu-i așa că vă pune pe gânduri chestia asta?

Cappadokia

Priviți puțin imaginea de mai sus. Un sejur la Cappadokia vă costă prin agenția de turism Murat Turism (de unde am și preluat imaginea) de la 147 euro în sus. E o sumă modică, alte oferte vă golesc buzunarul cu 3-400 de euro sau chiar mai mult. Ei, cine-și permite să facă astfel de escapade foarte des, când la noi salariile sunt de multe ori aproape de minimul pe economie, adică undeva cam la prețul afișat mai sus? Bașca că pe lângă banii ăștia vă mai trebuie ceva la voi, și poate mergeți cu prietena sau soția.

Interesant că românii sunt o sumă de paradoxuri. Cumpără telefoane și mașini de ultimă generație dar n-au bani pentru lucruri esențiale. Dincolo, oamenii circulă și cu mașina de acum 10-15 ani, care nu arată ca BMW-ul tău sau al vecinului și nu scoate suta de km în 5 secunde. Pentru că mașina este în fond o chestie utilă, un instrument care te ajută să te deplasezi dintr-un loc în altul și nimic mai mult. În schimb, în România piața mașinilor și a gadgeturilor a expldoat, trebuie să ieși în oraș cu ultimul model de Volkswagen. Că nu ai bani să ieși cu el decât în oraș, în timp ce străinul cu mașina lui care nu arată la fel de bine se duce în excursii aproape săptămânal, asta-i altă poveste.

Poate cheia trebuie căutată și în modul cum înțelegem să ne prioritizăm dorințele și să ne cheltuim banii. Și să acordăm lucrurilor greutatea pe care-o merită. Poate că dacă am învăța să apreciem conținutul și nu forma sau ambalajul, s-ar schimba câte ceva în bine și în țara asta. Pentru că, dincolo de faptul că am avea, individual, o viață mai bună, am deveni și mai inteligenți ca națiune și ca popor….

Comments
  1. Intradevar,e pacat ca Romanii nu-si pot permite sa merga saptamanal/lunar/anual in weekend-uri,concendii,vacante insa asta e Romania. 🙂 Nu prea sunt in masura sa-mi dau cu parerea despre starea financiara a tarii si a populatiei romaniei insa apreciez faptul ca sunt oameni care scriu despre acest lucru. (ps. astept sa-mi mai vizitezi si tu blogul)

  2. Ethos

    O să ți-l vizitez. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: