Aberații citite azi pe un blog

Dar în același timp ele constituie o știre, așa că să o dăm pe post. Se afirmă pe un blog deținut de un anume Cristian Liviu Sucilă, pe care nu rețin să mai fi intrat până acum, următoarele:

mai mulți iubitori de câini au otrăvit noaptea trecută zeci de pisici în diverse zone ale capitalei

și se atașează la articol imaginea de mai jos:

pisici moarte

De ce spun „se afirmă”? Păi articolul e marcat cu eticheta știri false. Nu știu exact care e scopul în care a fost scris; l-aș fi întrebat pe autor dar comentariile1 sunt închise. Așa că plec de la premiza că e știre.

Prima întrebare este, evident, de unde știe autorul că într-adevăr făptuitorii au fost iubitori de maidanezi. În articol nu se află link spre vreo sursă, e drept că avem trei linkuri, dar două sunt interne iar unul poate fi cel mult bănuit de sponsorizare.

Spre final, autorul conchide:

Iată că aveam dreptate când spuneam că iubitorii de câini sunt doar iubitori de câini, în inimile lor neexistând dragoste și pentru alte vietăți.

Frază incriminată de titlul acestui articol, deoarece conține două erori logice. Prima este afirmația cum că iubitorii de câini sunt doar iubitori de câini. Care-i problema aici? Păi dați-mi voie să vă întreb: vă plac bananele? Probabil că da. Mai departe: vă plac  numai bananele? Păi cum nu? Că doar conform logicii de mai sus, dacă iubitorii de câini iubesc doar câinii atunci iubitorii de banane iubesc doar bananele și niciun alt fruct, fanii comediilor sunt absolut indiferenți la filme de acțiune sau science-fiction iar iubitorii de sex cu Măricica devin impotenți când în fața lor se dezbracă Scarlet Johansson sau Montana Fishburne. Că ultima se dezbracă mai des.

A doua problemă e generalizarea. Lăsând la o parte faptul că autorul nu oferă nicio justificare în sprijinul ipotezei cum că într-adevăr cei care au otrăvit pisicile sunt iubitori de câini, și presupunând că chiar așa este, de unde până unde extindem comportamentul lor la toți iubitorii de câini? Păi să vă zic ceva. Un sibian (că de acolo e Cristian ăsta care a scris articolul) a comis cândva o crimă. Ceea ce înseamnă că toți sibienii sunt criminali! Așa că rog organele de ordine să se sesizeze și să-l ridice pe autor. Sigur, problema ar fi că poate și organele de ordine sunt tot din Sibiu, dar înțelegeți unde bat. 🙂 Să zicem deci că niște iubitori de câini au otrăvit acele pisici; asta înseamnă că toți iubitorii de câini au tendința să otrăvească alte animale?

Și toate acestea, după cum v-am zis, dacă nu cumva știrea e dumă, apropo de eticheta folosită. Caz în care advertorialele mele sunt mult peste ce scrie respectivul.

Huo! Link nofollow.


  1. bazate pe Disqus, că de ce să nu-și facă utilizatorul încă un cont, nu-i așa că are prea puține? ce să tot umblăm cu formularul de comentarii de pe wordpress, ăla-i depășit, nu? 

No Responses

Lasă un răspuns