Ce este „black friday” sau „vinerea neagră”?

Nu știu dacă există o zi mai polivalentă decât cea de vineri. Probabil primul lucru pe care îl asociem cu această zi este începutul weekendului, adică un moment de odihnă și de relaxare. Pe cât de urâtă ne e ziua de luni, pe atât ne bucurăm de venirea lui vineri. O altă conotație provine din asocierea acestei zile cu Venus, semn astrologic al femininului și frumuseții, ca și al sexualității.

black friday

Nu toate conotațiile sunt însă benefice. Vă este cunoscută expresia „Vineri, 13”, s-au făcut niște filme horror cu acest titlu, mizând pe simbolistica cifrei 13 (tot așa, bivalentă, unii o consideră norocoasă, alții cu ghinion) și pe cea a zilei de vineri. Sfânta Vineri pare situată la polul opus. De altfel, în biblie există multe conexiuni cu această zi, și să ne gândim doar la faptul că vineri este considerată în religia creștin-ortodoxă (și poate și în altele) o zi de post, adică de abținere de la pofte materiale și carnale (mâncarea este doar un aspect) și de orientare a sufletului către cele sfinte.

Dar nu de aici derivă expresia black friday (vinerea neagră), despre care voi vorbi mai jos. Se pare că originile acestei asocieri de cuvinte trebuie căutate în anii 1800-1900. Despre ce este vorba? În State există, după cum bine știm, o foarte importantă sărbătoare, cu numele de Ziua Recunoștinței. Ea are loc în cea de-a patra joi a lunii noiembrie. Ei bine, după această sărbătoare practic intrăm pe ultimele zile ale lunii noiembrie, după care urmează decembrie cu Crăciunul și celelalte sărbători de iarnă, așa că prima zi după Ziua Recunoștinței (care cade vineri) a devenit la americani un fel de deschidere a sezonului de cumpărături de iarnă. Termenul de vinerea neagră a îmbrăcat inițial valențe negative: aglomerație în trafic, accidente rutiere, cozi imense la magazine, rată mărită a infracționalităților și așa mai departe. În timp, comercianții s-au gândit să profite de pe urma acestei stări de fapt și au început să ofere tot felul de promoții sau reduceri cu ocazia acestei zile de shopping intens, lucru care de altfel îi avantaja și pe clienți. Și, cum ziceam, acestea sunt începuturile.

black friday

Astăzi situația vă este probabil binecunoscută. Denumirea zilei s-a păstrat. Ea nu este considerată atât o sărbătoare oficială cât un eveniment social. Dar conotațiile negative ale acestui eveniment aproape că au dispărut complet, cu atât mai mult cu cât azi ne putem face cumpărăturile online, din fața calculatorului, fără să ne deplasăm efectiv la magazinul în cauză. Asta anulează riscul timpului pierdut la cozi, al accidentelor etc. Desigur, a rămas posibilitatea unor mici „accidente” virtuale, la modul că site-urile unor magazine pot fi scoase din uz în această zi ca urmare a numărului foarte ridicat de accesări. Totuși, aceste să le zic accidente se pot rezolva ușor de posesorii respectivelor magazine online prin achiziționarea unor servicii de găzduire web mai bune. Dincolo de asta, ele nu vă afectează în mod diect pe voi, care rămâneți safe & sound, adică bine-mersi acasă. Dar cel mai mare avantaj constă în reducerile pe care unele magazine le fac, de până la 80-90% peste ocean. La noi încă nu s-a ajuns la astfel de procente, dar la noi black friday a pătruns ceva mai târziu. Așa că fiți pe fază în ultima vineri a lunii noiembrie, dacă vreți să faceți cumpărături de iarnă cu costuri mici.

Se spune că informația înseamnă putere. Iată că cel puțin ea vă permite să economisiți bani. Sper să vă fie de ajutor. De asemenea, dacă aveți relatări sau informații în plus cu privire la această zi, sunteți invitați să le lăsați în comentarii.

Comments
  1. Stiam despre ea,insa niciodata nu am reusit sa cumpar ceva.Poate anul asta cumpar si eu cateva chilipiruri

  2. Ethos

    Nici eu n-am luat. Să vedem anul ăsta. Dar eu nu știam de ea anul trecut. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: