Luminița de la capătul tunelului

Pe când eram în generală, mai exact undeva între clasa a 5-a și a 8-a, profesorul de fizică și chimie, care ne era și diriginte, ne-a povestit cum, mergând el odată la munte (făcea și alpinism precum organiza multe excursii montane), a ajuns la o casă izolată, în care locuia un țăran. Spre surpriza lui, casa era iluminată. Evident, pe acolo nu trecea nici fir de cablu de curent electric 🙂 așa că l-a întrebat pe țăran de unde are curent. Și respectivul i-a arătat, sub o masă, ditamai bateriile. Ceea ce arată că și oamenii de la țară ne pot da uneori clasă la capitole tehnice!

generator electric

Dirigintele ne-a explicat și cum funcționează mecanismul de producere al curentului electric pe bază de reacții chimice. Pentru că asta face bateria. Desigur, există și alte opțiuni. Dacă sunteți într-un oraș în care se întrerupe des lumina, în afară de înjurăturile aferente adresate lui Renel, sau Enel, sau cum s-o chema furnizorul de curent din orașul vostru, ce puteți face este să vă cumpărați un generator electric și astfel veți putea continua să urmăriți filmul, să citiți cartea șamd, neafectați de pana respectivă de curent. Un astfel de aparat se poate dovedi extrem de util și când mergeți undeva „în deplasare”, adică în champing, să zicem cu prietenii, și vreți să organizați o mini-discotecă acolo sau să aveți lumină la cabană. Și da, îl aveți în imaginea de mai sus.

Dar ce sunt și cum funcționează aceste generatoare? Pagina de wikipedia din limba română abia le alocă două rânduri, iar asta poate fi și datorită faptului că, totuși, nu oricine își cumpără și respectiv folosește așa ceva (evident că sunt mai scumpe decât un bec sau o veioză). Principiul de funcționare are la bază o lege fundamentală a fizicii, și anume conversia energiei. Poate știți citatul cum în univers nimic nu se pierde, totul se transformă. Ei bine, o aplicație practică a lui o reprezintă transformarea energiei mecanice (mișcării) în energie electrică (curent). Exact asta face un generator.

motor de mașină

Și exact opusul îl face, de exemplu, motorul de la mașina dvs, dacă aveți una. Energia furnizată de baterie (aici principiul este, după cum am spus, unul chimic; se produc niște reacții între acele soluții de electroliți, reacții care generează electricitate, asta până la epuizarea soluției) ajunge la motor, care o transformă în lucru mecanic (mașina se deplasează). Așadar, fie că aveți o mașină pentru uz personal, fie că aveți niște pompe si hidrofoare la stația de apă la care lucrați, în ambele cazuri vorbim de conversia energiei (electrice) în mișcare. Ei bine, un generator face exact pe dos, adică transformă lucrul mecanic în ceea ce numim noi impropriu curent.

Tehnologia este un lucru minunat când e pusă în slujba omului. Din păcate, toate aparatele descrise mai sus funcționează cu benzină. 🙂

Lasă un răspuns