Românii sunt gazde bune

Să vă zic un banc. Cică la o conferință internațională dedicată eficienței în muncă, ia prima dată cuvântul un american care spune: „La fabrica la care lucrez eu, luni la începerea programului intră piesele de mașină pe poartă și vineri la sfârșitul săptămânii mașina este deja asamblată și o scoatem la vânzare.” După el urmează un japonez, care afirmă: „Asta nu-i nimic, la firma noastră luni la ora 8 dimineața primim piesele pentru mașinile de spălat și luni la sfârșitul programului avem deja mașinile de spălat gata funcționale.” Vine și rândul românului la microfon, care se scarpină puțin în cap și apoi spne: „Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă munca la noi, de exemplu săptămâna trecută s-a început construcția la o fabrică de bere din orașul meu. Ei, luni la ora 8 dimineața s-a pornit lucrarea și luni la ora 9 deja toți erau beți”. Românii, cu alte cuvinte, au punctele lor forte. În acest articol o să-i compar cu străinii, la un capitol legat de tehnologie: găzduirea web (sau web hosting). Să vedem așadar dacă celebra noastră ospitalitate se păstrează și în acest domeniu.

web hosting

Pentru început, să stabilim criteriile de referință și să alegem site-urile pe care le vom compara. Sigur că deseori suntem tentați să căutăm cele mai ieftine oferte, asta nu doar în ce privește internetul ci și în viața de zi cu zi. Totuși, sper că sunteți de acord că nu ne putem prezenta la un campionat de fotbal cu echipa care ne costă cel mai puțin. Pentru o demonstrație de forță va trebui să alegem cea mai tare ofertă și nu toate jafurile (că hai să fim serioși cu chestiile ieftine, cam asta sunt). Propunerea mea este gazduire.ro.  De ce? Din trei motive. Primo, are cel mai bun nume pentru găzduire, iar asta arată vechime (numele bune s-au ocupat de mult și acum este foarte greu să găsești un cuvânt cheie adecvat și scurt, deci că cei de la găzduire.ro au fost printre primii acolo). Secundo, îl vedeți cam prin toate reclamele Google. Și motivul nr 3: blogul acesta este găzduit de dhost.ro, care-i deținut de un amic virtual de-al meu. Care-i reseller. Și amicul meu îmi zice că cei de la găzduire.ro sunt probabil singurii care nu-s reselleri. Adică vând banda lor, nu pe-a altora.

Pentru străini, voi alege tot așa două nume mai sonore. În primul rând probabil ați auzit de Hostgator, că-i prezent și ăla în toate reclamele. În al doilea, să luăm iar ceva serios, mergem pe site-ul oficial wordpress.org și găsim o pagină cu recomandări pentru hosting, selectăm primul nume de acolo și anume BlueHost. Și acum, că avem cele trei variante alese, să le comparăm.

Încep cu noi. Dacă ne uităm la pachetele de hosting de pe găzduire.ro și caracteristicile lor, observăm că:

 • Avem șase variante de găzduire shared (multe opțiuni)
 • Cea mai ieftină ofertă începe de la 2 euro/lună + tva (preț mic)
 • Toate pachetele beneficiază de trafic nelimitat (adică dispun de bandă, ceea ce înseamnă că sunt serioși și mari, în plus site-ul dvs va fi rezistent la atacuri de tip ddos)
 • Cel mai tare pachet costă 25 euro (+tva) și vă permite găzduirea a 40 de domenii plus aproape tot restul nelimitat.

După cum sunt configurate pachetele, ceea ce contează este mărimea și complexitatea site-ului deținut (și nu traficul de pe el, banda fiind nelimitată peste tot). Cu alte cuvinte, puteți găzdui un site oricât de traficat pe primul pachet, atât timp cât vă încadrați în spațiul de 1 Gb. Abia după ce îl dezvoltați, îi adăugați un forum etc va trebui să migrați pe un pachet superior. Asta-i o chestie faină. Apoi, dacă aveți cumva o rețea de site-uri, le puteți găzdui practic pe toate pe ultimul pachet.

Trecem acum la candidatul nr 2; în ce privește pachetele de la Hostgator, putem spune că:

 • Sunt în număr de 3 (nu foarte multe dar ok)
 • Toate au spațiu pe disc și bandă nelimitată
 • Prețurile încep de la cca 4 dolari
 • Ultimele 2 pachete au caracteristici aproape similare (de ex domenii nelimitate)

Aici trebuie făcută o observație. Ei au pe site un discount de 20% pentru prima lună de găzduire, iar prețurile exprimate includ acest discount! Cu alte cuvinte, la cei 4 dolari inițiali se va adăuga încă 20% începând cu luna a doua, iar acest lucru nu apare evident decât dacă citești cu atenție. Apoi, pachetele nu sunt foarte bine diferențiate, între pachetul 2 și 3 aproape că nu există diferențe. În plus, spațiu nelimitat pentru toate? Deci mno, cum să vă zic, poate că am ales eu greșit site-ul dar în ce mă privește, nu mi-aș lua host la ei. Adică nu-mi inspiră încredere.

În sfârșit, ultima ofertă vine de la BlueHost. Care BlueHost nu are niște pachete clar diferențiate pe site, așa că sunt obligat să mă refer la ceea ce pare a fi unicul lor pachet:

 • Spațiu nelimitat
 • Bandă nelimitată
 • Domenii nelimitate etc

Specificații care mă lasă puțin confuz. Adică nu văd exact ce mi se oferă. De exemplu la bazele de date, îmi spun că există, dar nu și câte sau ce dimensiuni maxime pot avea. Apoi, nu am de unde să aleg, este un singur pachet și ăla e. Ce să zic, dacă e recomandat de cei de la wordpress o fi bun dar chiar și așa, prețul este de 4 dolari. La fel ca primul pachet de la Hostgator, în timp ce pachetul de start de la găzduire ro este semnificativ mai ieftin. Și țineți cont că găzduire.ro e considerată una din cele mai serioase variante de pe la noi, deci ne-am aștepta să nu câștigăm la capitolul preț. Adaug la asta multitudinea de pachete, transparența în ce privește diferențierea lor și mie îmi dă cu plus. Asta lăsând la o parte că un server românesc va avea peering mai bun cu providerii de net de la noi, deci ni se va încărca pagina mai repede.

Concluziile, cum se zice, le trage fiecare. Eu zic însă că cel puțin la capitolul găzduire, am reușit să trecem peste bancul din introducere.

No Responses

Lasă un răspuns