Un birou modern

Nu demult am văzut un film intitulat Vizitatorii1.  În el, un cavaler medieval împreună cu scutierul lui ajung în timpurile noastre datorită unei vrăji care nu a funcționat cum trebuie. N-o să vă povestesc acum filmul, dar intrând pe un site de imprimante laser, nu m-am putut abține să nu mă gândesc la ce-ar zice un locuitor al anilor 1700 dacă ar ateriza… într-un birou de azi, dotat cu toate facilitățile tehnologiei moderne.

Les Visiteurs (1993)

Interiorul unui birou arată cât se poate de familiar. Asta pentru noi. Dar pentru el? Să speculăm. O încăpere spațioasă dar atât cât este necesar (fără sălile largi cu care poate e obișnuit), pereți vopsiți în culori deschise, mochetă pe jos, două mese (birouri), un dulap, totul aranjat cu gust. Niște scaune sau fotolii, eventual o canapea. Pe masă, niște obiecte de papetărie, cuvânt necunoscut lui, cum ar fi: un capsator, un perforator, o riglă, o buretieră, un dosar și, în sfârșit, ceva ce recunoaște: un sigiliu (ștampila). Lăsând delatiile la o parte, până aici nu-i chiar mare lucru: dulapuri de lemn aveam și în antichitate; conținutul lor însă i-ar putea ridica semne de întrebare. Pentru că, în loc de haine, în el se află diverse cutii sau tonuri de… hârtie.

hârtie

Hârtia este elementul de bază al al birocrației de azi. În dulap, pe birou, sub masă, peste tot, teancuri, foi sau cutii cu hârtie. Ceea ce pe vremuri era apanajul conducătorilor sau al oamenilor învățați a ajuns astăzi o piesă de bază, esențială pentru orice om de afaceri. Astăzi nu mai folosim papirusul ci hârtia și nu mai scriem cu penița ci cu caractere de tipar, uneori colorate. Hârtia i-ar putea da vizitatorului nostru impresia că se află într-un loc dedicat studiului (pentru că dacă spunem bibliotecă, ieșim din nou în offside). Dar impresia ar dura puțin; pe masă tronează niște aparate cu totul necunoscute lui. Un ecran subțire, pe care se proiectează diverse imagini, recte monitorul, alături de o cutie care are un led verde pornit; uneori desktopul este înlocuit de un laptop. Și, lângă sau în apropierea lor, una sau mai multe imprimante, un scaner sau o multifuncțională.

imprimantă

Astăzi lucrurile au evoluat și, odată cu ele, oamenii. Munca fizică a fost înlocuită de cea intelectuală iar activitatea prin care câștigăm bani se desfășoară în interiorul acestui birou. Proiectat în anul 2013, cavalerul nostru ar putea găsi toate acestea fascinante și de neînțeles. Dar cum vor arăta oare lucrurile peste alte 300 de ani, mai ales la cât de repede avansează tehnologia? Și ce am zice noi, trezindu-ne într-un birou din anul 2300? O întrebare care rămâne pe seama cititorului.


  1. Les Visiteurs, 1993, cu Jean Reno 

Comments
  1. De mine nu ti-ai mai adus aminte, Ethos! :))

  2. Ethos

    Meh! N-am avut timp nici să mai scriu aici pe la mine, darămite să intru la alții! Ține-o tot așa că o se te mai vizitez, de abia am revenit cu scrisul aici (vezi ultimul articol). 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: