Ce este CloudFlare ?

De câte ori n-ați vrut să intrați pe un anumit site și ați renunțat pentru că acesta nu mergea sau se încărca foarte greu? Pentru un utilizator obișnuit, viteza de încărcare a unei pagini web este esențială în a-l determina să rămână pe ea sau să se întoarcă în Google și să caute altceva. Noi, ca bloggeri, și mă refer aici mai ales la cei care au hosting plătit și domeniu propriu, ca administratori de forumuri, ca posesori de site, ar trebui să fim extrem de interesați de acest factor denumit viteza de încărcare, deoarece el ne poate face să câștigăm sau, din contră, să pierdem cititori (și eventual potențiali clienți, dacă avem un magazin online).

CloudFlare

Totuși, există și un alt motiv, la fel de important, pentru care ne-am dori ca serverul ce ne găzduiește site-ul să răspundă foarte repede la requesturile externe. Acest motiv este legat de SEO. În general, site-urile care se încarcă greu sunt văzute prost și depunctate de către Google. De ce, v-ați putea întreba? Din două motive. În primul rând, dacă noi nu putem intra pe pagina dorită pentru că ea nu se încarcă, aceeași problemă o au și crawlerele Google. În al doilea rând, Google urmărește să afișeze rezultate cât mai relevante pentru internauți, iar pentru asta ține cont de multiple semnale. Cum cei care intră pe un site lent se vor simți frustrați iar Google își dorește utilizatori mulțumiți, astfel de site-uri lente nu prea vor fi afișate pe prima pagină Google. Iar ăsta e un lucru pe care nu și-l dorește niciun webmaster.

Cum putem mări viteza de încărcare a site-ului nostru? În primul rând, dacă targetul nostru este format din cititori români, va trebui să alegem pentru găzduire un server tot din România, astfel încât să avem peering maxim cu providerii de net autohtoni. În al doilea rând, va fi necesar să optăm pentru o firmă serioasă, cu un pachet adecvat de găzduire, suficientă bandă și (ideal) spațiu de stocare pe SSD în loc de hard diskuri (SSD-urile sunt mult mai rapide). Dar chiar și atunci mai pot să apară probleme, fie datorită diverselor defecțiuni care se petrec la anumite noduri de internet din țară, fie pentru că persoane rău intenționate ne dau DDOS1, cu intenția de-a ne scoate site-ul și implicit afacerea pe tușă.

Faceți cunoștință cu CloudFlare. Este un serviciu pe care orice admin de rețea sau hoster web și-l poate permite, pentru simplul fapt că nucleul lui e gratuit. Durează mai puțin de 5 minute pentru hoster să-l configureze și două clickuri pentru clienții lui să și-l activeze pe site-urile proprii, dacă doresc. Și îți oferă viteză mai bună de încărcare a site-ului, plus filtrarea diverșilor boți de spam sau chiar a atacurilor DDOS. Cum funcționează? Rerutează dns-urile prin cloudul lor, astfel încât rezolvarea unui domeniu se face mult mai rapid și atacurile informatice sunt stopate la acel nivel. Fiind un cloud, este greu de dat jos cu DDOS, deoarece vorbim de o rețea cu foarte multe noduri = servere.

Și din ce se vede în clipul de mai sus, se pare că salvează în cloud și paginile site-urilor care se înscriu, astfel încât acestea continuă să fie servite vizitatorilor chiar dacă site-ul sursă devine offline. Încă sunt destul de puțin cunoscuți dar deja au câțiva parteneri români așa că să sperăm că firmele ce ne găzduiesc blogurile vor aplica și ele! Mai ales că e free… 🙂


  1. distributed denial of service attack 

Comments
  1. Interesant. Chiar azi am vazut ceva in cpanel-ul de la site legat de cloudflare dar nu i-am dat importanta.

  2. Ethos

    Poți să-l activezi dacă dorești și vezi cum îți merge după. Teoretic, blogul rezistă mai bine la atacuri și se încarcă ceva mai repede în anumite rețele (deocamdată serverele lor sunt în State parcă, deci efectul n-ar fi atât de mare la noi, dar de stricat n-are ce strica…). E o tehnologie aflată cumva la început, pe viitor sper să fie tot mai dezvoltată de către tot mai multă lume și să avem tot mai multe servicii de acest tip.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: