Noapte bună, copii!

Azi am aflat o chestie nouă. Sau mai bine zis, am aflat un cuvânt nou: somieră. Și l-am aflat intrând pe o pagină cu somiere pat. Conform dexonline, somiera este:

SOMIÉRĂ, somiere, s. f. 1. Rețea elastică de sârmă, de arcuri etc. fixată pe cadrul patului, peste care se așază salteaua; p. ext. parte a unui pat formată dintr-un schelet care susține un ansamblu de elemente elastice, un material de umplutură și o țesătură de acoperire. 2. Bloc de piatră care susține o boltă. 3. Fiecare dintre grinzile principale pe care sunt rezemate grinzile secundare ale unui planșeu. [Pr.: -mi-e-] – Din fr. sommier.

Deci e clar, ne referim la primul sens. De ce nu-i zice somnieră, asta nu știu. Că ar veni de la somn, pe pat te culci. Cu ocazia asta mi-am adus aminte că am o prietenă al cărei nick e Sleeper și că am văzut un blog care se numește Somnulescu. Și că azi-noapte m-am uitat la un serial până târziu. Poate de aia aberez pe aici lucruri fără legătură între ele, că nu mi-am luat porția de somn.

saltea intex

Revenind la subiect, pagina spre care v-am pus link ține de site-ul salterra.ro, care comercializează saltele. Un subiect asupra căruia, lăsând caterinca la o parte, merită să ne aplecăm cel puțin din considerente medicale. Ce vreau să zic? Omul doarme în medie 8 ore pe zi, adică 8 ore din 24. Practic, o treime din viață ne-o petrecem dormind. Ori, sunt sigur că ați auzit de diverse recomandări medicale sau terapeutice, despre anumite obiceiuri sau posturi corporale pe care trebuie să le adoptăm când stăm la birou (spatele drept), când alergăm (să inspirăm pe nas, să expirăm pe gură) etc, toate acestea având ca rol menținerea sănătății.

Este prin urmare ușor de intuit că și modul în care stăm așezați în pat sau patul (salteaua, suportul etc) în sine pe care dormim (din ce material e făcut, dimensiunile șamd) pot să ne influențeze starea generală de bine și pot să ne vindece sau să ne îmbolnăvească. Ar merita studiat poate blogul lor, pentru că au și blog, în special secțiunea cu saltele ortopedice, deși e cam sumar tratat subiectul acolo.

Voi pe ce paturi dormiți?

Lasă un răspuns