Publicitatea care ne minte

În luna septembrie au rulat la televizor reclame pentru RMGC (Roșia Montană Gold Corporation) la greu. În ele se spunea cât de bun este proiectul de minerit din Roșia Montană, câte locuri de muncă va crea și cum va relansa el economia. Ulterior, CNA a interzis difuzarea acestor reclame pe motiv că ele conțin informații neadevărate. Desigur, ce-ar fi așa de mare lucru un proiect de minerit în zonă? Vreo patru munți retezați, câteva râuri și posibil Dunărea otrăvită când bazinul care ar trebui să țină cianurile va ceda iremediabil. Și pentru ce? Pentru ca alții să ne fure bogățiile. Am scris despre asta în altă parte, nu mai revin.

reclamă McDonalds

O altă reclamă care tot rula la televizor în perioada când mă mai uitam eu la reclamele TV era la iaurtul Danone. Care, zicea acolo, îmbunătățește sănătatea, ajută la digestie, ceva de genul. România nu este singura țară în care Danone derulează și a derulat astfel de campanii publicitare. Spre deosebire de țara noastră, în Franța dacă bine rețin, firma a fost dată în judecată și a pierdut procesul. Ulterior, a fost nevoită să scoată din spoturile ei publicitare afirmațiile cum că iaurtul pe care îl produce ar avea proprietăți de panaceu universal. Că vorba aia, știm cu toții că iaurtul în general, prin faptul că e iaurt, ajută la digestie, iar Danone nu produce medicamente ci lactate.

De fapt, dacă ne gândim bine, reclamele de mai sus nu doar că exagerează sau denaturează faptele, dar ne prezintă o perspectivă exact opusă a realității. Un proiect pretins bun (RMGC) se vădește de fapt a fi foarte nociv pentru noi și pentru mediu; un iaurt pretins a aduce sănătatea este de fapt tixit cu chimicale, căci fiți siguri că nu-i la fel de natural ca cel de la bunica. Și astfel ajungem la tema articolului de față. În condițiile în care suntem sugestionați să consumăm tot felul de prostii, în condițiile în care trăim într-o atmosferă tot mai poluată de la an la an, într-o țară din ce în ce mai defrișată, la un nivel de trai din ce în ce mai scăzut, primul lucru asupra căruia se răsfrâng toate acestea este organismul nostru.

simbol medicină

Anticii aveau o vorbă: mens sana in corpore sano (minte sănătoasă în corp sănătos). Dar cum să-ți menții nivelul de sănătate când ești agresat de nenumărați factori externi care te macină neîncetat? Poate ar fi timpul să ne reîntoarcem la o altă condiție de a fi, să ne apropiem din nou de natură și de modul firsc și simlu de a trăi, să scăpăm de artificializarea care ne copleșește și să redevenim puri, atât în trup cât și în suflet. Până atunci însă, nu strică să facem din când în când câte un consult medical. Ca angajator, dacă doriți să oferiți angajaților dvs cele mai bune servicii medicale, căutați un cabinet serios și cu medici experimentați, o idee este să scrieți pe Google medicina muncii bucuresti și aveți de unde-alege. Ca indivizi, fiți atenți la diversele ocazii cu care se oferă consult gratuit. Ca fete, puteți să faceți măcar anual și un consult de colposcopie, de exemplu la o clinica ginecologie din orașul vostru. Și nu uitați că sănătatea e foarte prețioasă. Aveți grijă de ea!

Comments
  1. Imi pare rau ca nu ti-am mai vizitat de ceva vreme blogul. Atat de mult ne-a fost bagata pe gat campania cu rosia montana incat am ajuns sa o detest.:))

  2. Ethos

    Eu nu mă prea uit la televizor, așa că nu m-a afectat. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: