Ziarele au murit

Sau cel puțin sunt pe punctul de a muri. Desigur, conceptul de ziar nu a dispărut, doar că s-a mutat în online, pe principiul că nimic nu se pierde, totul se transformă (sau adaptează).

Vă mai amintiți primul ziar pe care l-ați citit? Dar prima revistă? Diferența fiind probabil că revista conținea mai mult decât politică sau știri, era un fel de magazin cu diverse categorii, cam cum este acum un blog. Cred că asta cu blogul e o comparație reușită, sigur că avem pe net și magazine care au luat locul clasicelor reviste de pe hârtie. Și, tot spre deosebire de ziar, revista avea pagini color. Faine vremuri, îmi vine în minte imaginea aceea clasică a tipului la costum, care se întoarce de la serviciu cu două-trei ziare în mână și le citește în timpul mesei. Mai vedem șablonul ăsta în unele filme vechi.

ziar

Astăzi lucrurile, cum ziceam, s-au schimbat. În primul rând, trusturile media au început să piardă teren în fața site-urilor de pe net. Poate o fi și din cauză că site-urile sunt ușor de creat și întreținut, astfel că mulți oameni și-au deschis forum, blog sau site, unde scriu liber, fără a avea anumite interese în spate; în același timp, lumea s-a cam săturat să fie mințită de presă și de mass-media. Așa că, vrând-nevrând, aceste trusturi au trebuit să-și închidă birourile offline și să își deschidă la rândul lor pagini pe internet.

Pe de altă parte, acum ar fi mult mai ușor de scos un ziar sau o revistă pe hârtie, pentru oricine, cel puțin din punct de vedere tehnic. Dacă mai demult un scriitor lucra la o mașină de scris, la ora actuală avem cu toții calculatoare performante, la care tipografiile nici nu visau acum 30 de ani. Putem prelucra orice imagine în Photoshop sau în alte programe și putem crea texte cu diverse formatări în Microsoft Word. Tot ce mai rămâne de făcut este să listăm aceste texte, pentru asta avem nevoie doar de o imprimantă și ceva cerneală sau tuș (ciss ink), eventual niște hartie foto sau alte accesorii pentru lucruri mai fine, ca fotografii, și treaba-i oablă.

imprimantă hp

Desigur, tot nu ne-ar folosi la nimic; căci dacă e ușor să scoatem o revistă, cine ar citi-o? Blogul apare ca o soluție salvatoare nu numai pentru jurnaliștii clasici ci și pentru cei care vor să-și exprime opiniile și să-și facă vocea auzită, oricine ar fi ei. Dar imprimanta rămâne o modalitate de a lista ceea ce încă trebuie să apară pe hârtie, cum ar fi actele, pentru că conversia spre paginile de biți încă nu s-a realizat 100%. Când o să se facă, vom putea renunța și la acest ultim accesoriu de birou…

Lasă un răspuns