Dallas, Texas

Am luat recent de pe un tracker de BitTorrent tot serialul Dallas. Ați văzut filmul? 🙂 Probabil nu l-ați prins, rula mai demult la televizor. Dallas este, evident, un oraș în statul american Texas. Dallas este totodată și numele unui serial de succes despre familia Ewing și compania petrolieră Ewing Oil. Filmul e foarte bine realizat, nu se compară cu prostiile care ies azi pe bandă rulantă. Dar e oarecum amuzant de privit astăzi, din cauza distanței temporale (a fost produs între 1978-1991), fapt care produce o discrepanță între produsele tehnologice pe care le folosim azi și cele pe care le vedem pe peliculă.

Dallas

De exemplu, e amuzant să vezi în loc de laptopuri PC-uri de genul 386, cu ecran alb-negru. Sau, în loc de smartphones, telefoane fixe, cu roată și fir. Sau, în loc de imprimanta laser cu care suntem obișnuiți, clasicele (și vechile) mașini de scris. Desigur că aceste mașini de scris au nota lor nostalgică și își merită pe deplin locul într-un muzeu al istoriei și al civilizației. Pentru că, departe de a fi simple piese de birou, ele au constituit suportul pe care s-au tipărit nenumărate romane, poezii, manuale, practic cultura și literatura unei întregi epoci.

Astăzi lucrurile, evident, s-au schimbat. Azi oricine poate fi romancier. Pur și simplu scrii un text în Word (calculator au toți, conturi pe BitTorrent la fel, dacă nu – se poate descărca OpenOffice), cauți pe Google imprimante Cartuseria și-ți cumperi una (dacă nu cumva ai deja), și asta-i tot. A, bine, nu chiar tot, mai trebuie să scrii romanul respectiv. Ceea ce nu oricine poate. Oare? E adevărat că nu toți ajung publicați de o editură. Dar cine mai dă doi bani pe editurile de azi? Și ca să demonstreze Gigel că și el poate scrie și are talent… își face blog. 🙂

E plin netul de bloguri, la fel cum e plină lumea de femei, ca să fac o comparație plastică. Ba chiar, dacă îți cumperi niște laminatoare, îți poți face mica ta editură acasă. Mă rog, nu chiar, dar înțelegeți unde bat. Totuși, m-am cam îndepărat de subiect și a trecut timpul. Promit să revin (aici sau în altă parte) cu o recenzie la film…

Comments
  1. Ehehe. N-am prins serialul Dallas, nici nu eram conceput atunci cand Dallas-ul era produs. :)) Imi amintesc ca in urma cu ceva vreme (1 an parca) cei de la pro sau a1 incepusera sa difuzeze 10 episoade noi din Dallas. Stiu ca-mi tot povesteau parintii de serial, banuiesc ca a fost ”ceva de capul lui”. :))

  2. Ethos

    Da, a fost fain. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: