Hârtia viitorului

O întrebare interesantă este cu ce va fi înlocuită hârtia peste 20 de ani. Pentru că fără îndoială, hârtia, așa cum o cunoaștem acum, nu prea se va mai folosi. Sau cel puțin eu așa cred. Pe ce mă bazez? Păi să vedem: la început, oamenii scriau pe coji de copac și apoi diverse materiale, cum ar fi frunze sau, ulterior, papirusuri. S-au păstrat ele? Nu. Au fost înlocuite de o tehnologie mai bună, mai ușor de creat, mai compactă și mai rezistentă în timp: filele obișnuite de hârtie, încadrate de două coperți groase.

stilou

Astăzi nici măcar nu mai scriem de mână, în marea majoritate a cazurilor. Locul peniței a fost luat de tastele pe care le apăsăm frenetic și care creează un text în format digital. Apoi, tot ce avem de făcut este să listăm acel text la imprimantă. Astăzi, nume ca pix, călimară, stilou, corector au fost înlocuite cu cartuse imprimanta, HP, ciss epson, riboane, laser, jet, multifuncționale. Există, desigur, și opusul imprimantei, scannerul, care „citește” hârtia într-un fișier de calculator. O simplă căutare pe Google după imprimanta hp cartuse îți deschide o pagină cu toate rezultatele de care ai nevoie pentru a scrie orice roman în propria ta mini-tipografie de acasă. Dar lucrurile se vor opri aici?

Nu știu dacă ați auzit de Fringe. E un serial science-fiction la care mă uit în perioada asta. Într-un episod de ieri, un soldat venit dintr-o altă dimensiune comunica cu cei din universul lui (care-i dădeau informații și instrucțiuni) prin intermediul unei mașini speciale de scris. El tasta întrebările și apoi îi apărea răspunsul. Chiar dacă forma și designul respectivei mașini aducea cu una clasică, folosită de scriitorii secolelor trecute, tehnologia friza evident ficțiunea. Cam pe linia asta cred eu că vor evolua lucrurile. Nu se pune problema că vom renunța la citit sau la cărți. Vor exista în continuare pagini, romane și poate chiar tastaturi, fie și numai pentru nostalgici. Dar intern, tehnologia pe care o vor folosi va fi cu totul alta.

Lasă un răspuns