Wikipedia și inflația

Să vă zic chestie. Aveam de scris niște advertoriale pentru un site de trading, http://teletrade-dj.ro/, pe care de altfel le-am și scris. Ok, nimic de zis, site-ul se prezintă bine, are PageRank 3 (a avut 5 înainte de update-ul din decembrie), arată bine, oferă cursuri și materiale gratuite pentru începători, cont demo, etc. Deci pare ok. Și, ca să mă documentez eu pe tema, intru pe Wikipedia să citesc despre inflație. Bineînțeles, varianta românească a wikipediei. Și ce credeți că găsesc?

economie

Dați-mi voie să citez:

Inflația este un dezechilibru major prezent în economia oricărei țări

Pe bune? Adică toate țările suferă de inflație? Absolut toate țările de pe glob? Cumva propoziția pare tradusă cu Google Translate, vrând probabil să spună că, de fapt, inflația este un dezechilibru ce poate afecta orice economie de la ora actuală, sau specifică oricărei economii moderne. Eu cel puțin așa zic. Mai departe, că asta nu-i tot:

(dezechilibru) reprezentat de o creștere generalizată a prețurilor și de scăderea simultană a puterii de cumpărare a monedei naționale

Asta deja m-a făcut să zâmbesc. Păi dacă urcă prețurile, e logic că scade puterea de cumpărare a monedei naționale, bre editori care sunteți voi editori pe Wikipedia! Ce scrieți voi acolo e fix cum aș spune eu că începând cu solstițiul de iarnă, care a avut loc pe 21 decembrie apropo, ziua începe să crească și, simultan cu asta, noaptea începe să scadă. Sau că dacă sunteți mai buni la copiat decât la gândit, atunci sunteți simultan mai slabi la gândit decât la copiat. Și, sigur, mai departe avem același limbaj ciudat sau de lemn, pe toată pagina.

Probabil, vă întrebați, de ce am intrat pe respectiva pagină. Păi, să zicem că vreți să jucați la bursă. Și să presupunem că prețul monedei euro scade constant până pe 2 februarie, dată de la care începe să crească, și crește într-una până pe 15 februarie, după care iar scade. Dacă ați cunoaște cu precizie aceste fluctuații, în avans, ați putea cumpăra euro pe 2 februarie și vinde pe 15 februarie, făcând un mic profit. Iar fluctuațiile sunt strâns corelate cu mersul economiei și cu inflația.

Dar pentru a mă documenta serios, va trebui probabil să apelez la alte surse de informații decât cele populare și accesibile…

Lasă un răspuns