Ce nu știați despre Băneasa

Nu sunt din capitală. De fapt, sunt din nordul țării, de undeva din Ardeal, deși noi am spune că, cuprinși de munții Carpați, suntem inima României. 🙂 Totuși, având în vedere că acum avem internetul la dispoziție și ne putem informa, iată câteva curiozități despre… Băneasa.

aeroport baneasa

În primul rând, Băneasa este un cartier din nordul Bucureștiului. În apropierea lui se află un lac cu același nume. De asemenea, tot acolo se află celebrul nostru aeroport Henri Coandă, de care fără îndoială că ați auzit. Sau e vorba de Aurel Vlaicu? Aici vă rog să mă ajutați că s-ar putea să le încurc. Poate nu la fel de cunoscut este sediul Partidului Social Democrat, localizat… tot în Băneasa. 🙂 Să mai amintesc că avem acolo trei poduri, două peste calea ferată și unul peste lac, că este locul unde a fost înmormântat Jules Dufor și că… acolo a existat pe vremuri un hipodrom.

Este vorba de Hipodromul Băneasa (cum altfel?), care a fost demolat de comuniști între anii 1956 și 1960 și respectiv mutat apoi la Ploiești. Dacă ați trecut pe lângă Pavilionul Expozițional Romexpo sau Casa Presei Libere, cam pe-acolo prin zonă a fost.

Tot Băneasa e și locul unde se află una din cele două binecunoscute stații meteo bucureștene (a doua parcă e la Filaret). Au fost câteva excursii acolo, păcat că nu am prins niciuna, sunt sigur că ar fi fost frumos. În orice caz, mai frumos și mai educativ decât o ieșire la bere sau la un meci de fotbal, așa că dacă aveți vreodată șansa, eu zic să n-o ratați.

Pod Băneasa

Inițial, cartierul a fost o comună suburbană ce a luat naștere pe o porțiune din vechea moșie a Mariei Bibescu, contesă de Montesquiou-Fézensac și mătușa prințului George Valentin Bibescu. V-am zis mai sus că acolo se află înmormântat Jules Dufor (împreună cu soția lui, Hortense)? El a fost administratorul acestei moșii.

Având o așa istorie și fiind situat în inima capitalei (pe același principiu pe care eu, fiind în nord, sunt în inima țării :D), ne-am putea aștepta la niște chirii sau imobile exorbitante în zonă. Cum nu sunt din capitală, n-aș putea să vă spun (și nici nu cunosc situația), dar presupun că o căutare după vanzari apartamente baneasa vă poate edifica. În caz că, de exemplu, vreți să mă mutați exact acolo, să fiți poate mai aproape de aeroport.

Revenind la istoric, sau mai bine zis la partea de geografie, nu știu câți dintre voi aveți cunoștință de faptul că tot Băneasa se mai numește un oraș din județul Constanța, mai exact la aproape o sută de km distanță de municipiu (și cam la 50 km de Medgidia). Care oraș are chiar și trei sate componente, așadar nu-i chiar minuscul sau irelevant. Eu însă n-am găsit nicio legătură cu cartierul bucureștean, așa că presupun că o fi o simplă coincidență de nume.

Casa Pinca

Întorcându-ne la cartierul din capitală, despre el s-a scris destul de mult. Persoanele care l-au vizitat au declarat că zona este bogată în vestigii arhitecturale, și asta pentru că multe clădiri de acolo au scăpat de demolări. Pentru cei interesați, o astfel de relatare se află în acest articol, și vă invit s-o lecturați, fie și numai pentru pozele sau imaginile de acolo, de unde am preluat-o și eu pe ultima din acest articol.

Care ar fi concluzia? Că trăim într-o țară frumoasă, pe care însă, în cea mai mare parte, n-o cunoaștem aproape deloc…

Lasă un răspuns