Într-o lume ideală…

Într-o lume ideală, martie ar însemna doar femei fericite și primăvara doar reînnoire. În lumea reală, cadourile de 1 și 8 martie costă ceva bani iar schimbarea ținutei (de la cea de iarnă la cea ușoară, de primăvară și mai apoi de vară) aduce cu sine alte cheltuieli. Mă gândeam la cele mai noi tendințe în modă: de vreme ce urmează să îmi cumpăr pantofi noi, haine noi etc, cam spre ce să mă orientez?

moda 2014 versace

După care mi-am dat seama că toată chestia asta cu moda e o prostie. În realitate, tot ce contează e să-ți iei ceva care să-ți vină bine, de exemplu dacă sunt cămăși să nu te strângă iar dacă sunt pantofi să fie cât mai confortabili, care să arate bine și să se potrivească cu ținuta sau stilul tău vestimentar și care să fie cu gust. În contrast, priviți la imaginea de mai sus: ultimele tendințe de îmbrăcăminte și încălțăminte masculină marca Versace (sursă foto); unele idei mi se par penibile.

Cam asta-i problema cu moda, că uneori depășește limitele bunului gust, în dorința designerilor de a crea ceva cât mai extravagant sau neobișnuit. Așa că, în loc să îmi cumpăr ceva care să se potrivească cu ideea nu-știu-cărei case de modă, nu mai bine intru pe un site de pantofi și îmi caut ceva care să-mi placă în primul rând mie și în al doilea rând să fie de calitate, ieftin sau cu un raport preț/calitate cât mai bun?

pantofi barbatesti

A doua problemă cu moda este că, după cum zicea cineva, prin definiție ea se demodează. De aia îi zice modă și nu altfel, ea este de moment; ai dat bani pe niște încălțăminte de firmă, scumpă, doar pentru că era în vogă sezonul acesta? Chiar dacă te ține 3 sau 4 ani, sezonul următor o poți arunca, că nu se mai poartă. Pentru a-ți cumpăra alte sandale, sau ghete, la fel de bune dar la fel de costisitoare, care doar arată altfel, și pe care le vei arunca din nou peste câteva luni. Sau le vei trage pe dreapta.

Ceea ce ne aduce la întrebarea: de ce nu există designeri care să facă lucruri într-adevăr utile, frumoase, plăcute și de ce apare tendința ca totul să se perimeze după numai câteva luni? Poate responsabili de această situație se fac și marii producători de articole vestimentare, care au tot interesul să vândă cât mai mult. Poate și mass-media, care promovează un anumit tip de consumerism, în fond banii din publicitate tot de posturile tv (ziare etc) sunt încasați. Și atunci, nu-i mai bine să fii liber de orice influențe exterioare când alegi ceva pentru tine?

No Responses

Lasă un răspuns