Puțină culoare, vă rog!

Blocurile în care trăim astăzi sunt construite în marea lor majoritate pe vremea comunismului, adică înainte de ’89. Pe atunci ele erau făcute după modelul cutiilor de chibrituri, adică lipsite de orice estetică și amplasate la grămadă, fără bun-gust sau criterii de spații libere, spații verzi, lumină etc. Ne-am obișnuit să trăim în ele și să avem, asemenea lor, niște vieți sumbre, terne, lipsite de culoare.

glorie opulentă

În blocul în care locuiesc, există o fată căreia îi place să picteze. Atmosfera de pe scara blocului s-a schimbat complet când ea a început să deseneze pe pereți diverse imagini frumoase și hazlii, care îți încântă privirea. Poate că uneori, fără să ai o alternativă mai bună, te complaci în ceea ce știai și nici măcar nu te gândești că s-ar putea ca viața ta să fie mai frumoasă, mai colorată, mai plină de soare. Totuși, mă întreb, de ce ne mulțumim cu puțin și de ce ne complacem în lucrurile cu care ne-am obișnuit?

Imaginea de mai sus este un tablou foarte frumos, intitulat „Glorie opulentă”, luat de pe pagina cu postere de arta a site-ului Deco Perete (un site cu stickere, postere de perete, picturi etc, pentru dormitoare, holuri, practic pentru interioare). Tabloul nu-i deloc strident, de fapt, e foarte subtil, fin, artistic. Cei care au cât de cât un gust pentru estetică, îmi vor da dreptate. Altfel, vă recomand să vă decorați pereții și cu lucruri mai vii, dacă le preferați, în fond gusturile nu se discută. Ba chiar puteți să-i vopsiți în culori luminoase, plăcute, înlocuind vechile nuanțe terne sau închise.

Surse de inspirație sau locuri de unde să cumpărați astfel de postere găsiți, și un exemplu e chiar site-ul la care m-am referit mai sus. Pentru că dacă nu putem redecora orașul, dacă nu putem gândi arhitectura lui de la început, dacă nu putem construi clădirile în linii concentrice, sau nu putem să inserăm grădini mirifice între ele ca la niponi, atunci cel puțin putem avea grijă de interiorul apartamentului sau casei în care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.

Mai ales dacă un copil este pe cale să vină pe lume și să intre în familia voastră, decorarea camerei lui, crearea unui spațiu mirific, de poveste, plin de fantezie, poate să fie salutară nu doar pentru a-i asigura un sentiment de siguranță dar și pentru a-i impregna subconștientul cu sugestii vizuale pozitive, cu rol formator. Pentru că nu, desenele animate cu roboți, jocurile pe calculator și pierdutul timpului pe Facebook nu formează un copil.

Sau, cel puțin, nu într-o direcție bună și sănătoasă.

Comments
  1. Da, ar fi o solutie asta de la Deco Perete, dar cred ca cea mai buna e sa creasca salariul romanului de rand!

  2. Ethos

    Haha, bună asta! Nu pot zice că nu-ți dau dreptate. 🙂

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: