Samsar

Al doilea articol din categoria Dicționar (deschisă pe SunLog cu câteva zile în urmă)  se referă la samsari. Ce sunt samsarii? Pe scurt, persoane care intermediază un schimb sau o afacere. Termenul este folosit mai ales în legătură cu domeniul imobiliar: vânzările, închirierile de locuințe etc.

imobiliare

Pe vremea studenției am locuit în Cluj. Și, într-o vreme, m-am gândit să mă angajez undeva, pe principiul că decât să stau degeaba, mai bine să lucrez degeaba. Printre locurile de muncă experimentate, s-a numărat și o agenție imobiliară. N-am mers mult timp pe acolo, circa o lună, dar am văzut cu ce se mănâncă. N-am câștigat niciun ban, că oricum eram nou și n-am stat suficient cât să-mi creez niște conexiuni, și nici n-am lucrat foarte multe ore pe zi, iar plata se făcea exclusiv pe bază de comisioane din contractele realizate. Am fost pe punctul de a realiza câteva contracte, unul de cumpărare, dar până la urmă persoanele s-au răzgândit (sau și-au cheltuit banii la jocuri automate, alias păcănele 😆 ).

Activitatea în acea agenție era destul de lejeră. În sensul că nimeni nu te punea să faci nimic. Bobocii, cum eram eu, mai mergeam la bilețit, adică pus bilețele publicitare prin poștele oamenilor, luam de exemplu câteva blocuri dintr-un cartier la rând. Altfel, stăteam în birou și jucam șah, povesteam sau gădeam un alt mod de a pierde vremea. Firma își făcea publicitate într-un ziar de largă circulație locală (pe atunci netul nu era așa popular și nu prea vedeai site-uri ca aisielimobiliare.ro) și uneori oamenii ne sunau. Cineva răspundea la telefon și prelua potențialul client, după care se ocupa pe mai departe de el. Dacă acel client realiza un contract cu noi, bonusul îl primea cel care l-a preluat și a ținut legătura cu el. Asta era așa, să zic în mare, sigur că mai erau și alte activități sau chițibușuri, dar eu nici nu le cunoșteam pe toate.

imobiliare

Într-o zi, a sunat telefonul și cineva ne-a spus de o posibilă ofertă, legată de vânzarea avantajoasă a unui apartament. Nu mai rețin exact detaliile, o fi fost vorba de un apartament de care ei colegii mei mai vechi știau deja, sau oferta era în vreun fel suspectă (ori ieftină), cert este că unii l-au bănuit pe tipul de la celălalt capăt al firului că ar fi samsar. Atunci am aflat prima dată cuvântul. Într-adevăr, după întâlnirea cu el, s-a constatat că nu era apartamentul lui, el doar intermedia.

Uneori, samsarul lucrează pentru alte agenții imobiliare. 🙂 Și deci joacă la dublu, oferindu-ți ție câteva din locuințele pe care le are dincolo, la agenția la care lucrează. Ție îți convine că ai mai multe oferte, lui îi convine că are mai mulți potențiali clienți (evident că câștigă și el ceva dacă reușești să vinzi acel imobil pe care ți l-a dat), toată lumea e fericită, mai puțin probabil agenția la care lucrează semnează statul de plată.

Cum ziceam, n-am stat decât o lună la ei. Dar a fost amuzant. După ce am plecat, am aflat că condițiile de colaborare sau angajare la o astfel de agenție s-au înăsprit, implicând necesitatea de a avea o diplomă de broker imobiliar, ceea ce înainte nu exista. Oricum, pe mine nu m-a mai pasionat domeniul, cel puțin până azi.

Comments
  1. Si pe piata cerealelor speculanti se numesc tot samsari…SAMSARI DE CEREALE

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: