Trei cărți și-o dorință
În acest articol o să vă prezint 3 cărți. Și-o dorință.
Prima carte se numește Teoria relativitatii pe intelesul tuturor și a fost publicată în 2005 la editura Humanitas. Redusă pe Elefant.ro de la 15 lei la 9,45 lei. Și acum un scurt intro.
Cu ceva timp în urmă am început să vizionez o serie de videoclipuri pe YouTube, conținând înregistrări ale unor cursuri de fizică de la o universitate americană. Erau despre teoria relativității, că aia mă interesa și încă mă interesează. N-am reușit să le parcurg pe toate, m-am oprit pe la gravitație, partea cu lumina care este ușor deviată când trece prin dreptul unei planete, datorită faptului că și fotonii sunt supuși atracției gravitaționale. Ceea ce explică de ce găurile negre sunt negre, de fapt acolo forțele gravitaționale sunt atât de mari încât toți fotonii care intră în „orizontul” acelei „găuri” (în realitate un corp ceresc extrem de dens, tocmai din cauza acestei gravitații de care dispune și care practic absoarbe tot) sunt atrași efectiv înăuntru și nu reușesc să mai scape, de aceea o astfel de „gaură” nu emite niciun fel de lumină.
Din păcate cartea nu este disponibilă la momentul de față dar sper că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat.
A doua carte pe care v-o prezint se numește Talismanul norocos, de Nicholas Sparks, și poate fi încadrată la categoria Ficțiune sau Divertisment. Ceva ușor, frumos, cu care să vă delectați, după atâtea informații tehnice sau științifice de mai devreme. 🙂 De data asta disponibilă, pentru numai 18 lei.
În fine, ultima pe listă e Viata ca o prada, „în regia” celebrului scriitor român Marin Preda (Moromeții, Cel mai iubit dintre pământeni). O carte de bază pentru cine vrea să aprofundeze cultura românească și, dacă vreți, o carte clasică, scrisă de un romancier clasic, care se studiază în școli.
Și acum, dorința. Îmi doresc că măcar uneori recomandările de cărți să aibă mai mulți vizitatori decât recenziile la jocuri, tablete sau gadgeturi. Îmi doresc ca lumea să își dorească să citească mai mult și ca tinerii să înțeleagă că ele nu pot fi înlocuite de filme sau de internet. Mai demult exista o vorbă: Ai carte, ai parte. După revoluție principiul a început să fie contestat, acum contează să ai pile. Îmi doresc ca tinerii să se reapuce de cărți, nu din dorința de „a avea parte”, ci din înțelegerea faptului că asta îi va forma ca oameni și le va lărgi orizonturile. Și da, îmi doresc să nu mai văd decât în loc de doar pe bloguri, review în loc de recenzie, cratime lipsă sau nelalocul lor, greșeli grave de sintaxă, agramatisme.
Decât dorința asta o mai am…
PS: În imagini sunt autorii celor 3 cărți.