Trei cărți și-o dorință

În acest articol o să vă prezint 3 cărți. Și-o dorință.

Prima carte se numește Teoria relativitatii pe intelesul tuturor și a fost publicată în 2005 la editura Humanitas. Redusă pe Elefant.ro de la 15 lei la 9,45 lei. Și acum un scurt intro.

Albert Einstein

Cu ceva timp în urmă am început să vizionez o serie de videoclipuri pe YouTube, conținând înregistrări ale unor cursuri de fizică de la o universitate americană. Erau despre teoria relativității, că aia mă interesa și încă mă interesează. N-am reușit să le parcurg pe toate, m-am oprit pe la gravitație, partea cu lumina care este ușor deviată când trece prin dreptul unei planete, datorită faptului că și fotonii sunt supuși atracției gravitaționale. Ceea ce explică de ce găurile negre sunt negre, de fapt acolo forțele gravitaționale sunt atât de mari încât toți fotonii care intră în „orizontul” acelei „găuri” (în realitate un corp ceresc extrem de dens, tocmai din cauza acestei gravitații de care dispune și care practic absoarbe tot) sunt atrași efectiv înăuntru și nu reușesc să mai scape, de aceea o astfel de „gaură” nu emite niciun fel de lumină.

Fascinant, nu? Ei bine, asta-i puțin când te gândești la celelalte implicații ale cercetărilor lui Einstein. De exemplu, celebra formulă e = mc2 care de fapt reprezintă relația dintre masă și energie este cea care fundamentează practic funcționarea reactoarelor nucleare. Tot Einstein a postulat că spațiul și timpul sunt unite (într-o a patra dimensiune), că timpul nu curge uniform pentru toți (de unde ideea de relativitate) și că deplasarea cu o viteză mai mare decât cea a luminii deschide posibilitatea călătoriei în timp. Pare de domeniul SF? Ei bine, citiți pe Wikipedia, și o să vedeți că toate descoperirile de până acum confirmă afirmațiile lui Einstein. Din păcate, pe Wikipedia o să vedeți că am dreptate dar n-o să înțelegeți și de ce, în sensul că informațiile de acolo sunt extrem de dense, tehnice și avansate (mai mult pentru fizicieni). Există vreo metodă de a le înțelege și noi? Se pare că da, și vă costă 9 lei și 45 de bani. Zeci de ani de studii ale unei minți de geniu, răsturnarea principiilor mecanicii newtoniene, anularea timpului și spațiului așa cum le știm noi, revoluționarea științei, pentru 9,45 lei.

Din păcate cartea nu este disponibilă la momentul de față dar sper că acest lucru se va schimba în viitorul apropiat.

Nicholas Sparks

A doua carte pe care v-o prezint se numește Talismanul norocos, de Nicholas Sparks,  și poate fi încadrată la categoria Ficțiune sau Divertisment. Ceva ușor, frumos, cu care să vă delectați, după atâtea informații tehnice sau științifice de mai devreme. 🙂 De data asta disponibilă, pentru numai 18 lei.

În fine, ultima pe listă e Viata ca o prada, „în regia” celebrului scriitor român Marin Preda (Moromeții, Cel mai iubit dintre pământeni). O carte de bază pentru cine vrea să aprofundeze cultura românească și, dacă vreți, o carte clasică, scrisă de un romancier clasic, care se studiază în școli.

Marin Preda

Și acum, dorința. Îmi doresc că măcar uneori recomandările de cărți să aibă mai mulți vizitatori decât recenziile la jocuri, tablete sau gadgeturi. Îmi doresc ca lumea să își dorească să citească mai mult și ca tinerii să înțeleagă că ele nu pot fi înlocuite de filme sau de internet. Mai demult exista o vorbă: Ai carte, ai parte. După revoluție principiul a început să fie contestat, acum contează să ai pile. Îmi doresc ca tinerii să se reapuce de cărți, nu din dorința de „a avea parte”, ci din înțelegerea faptului că asta îi va forma ca oameni și le va lărgi orizonturile. Și da, îmi doresc să nu mai văd decât în loc de doar pe bloguri, review în loc de recenzie, cratime lipsă sau nelalocul lor, greșeli grave de sintaxă, agramatisme.

Decât dorința asta o mai am…

PS: În imagini sunt autorii celor 3 cărți.

Lasă un răspuns