Tu știi să te orientezi?

pierdut in orasÎmi povestea bunica mai demult cum a dus-o prima dată bunicul într-un oraș mare, iar ea, dacă ar fi fost singură, s-ar fi pierdut pe acolo. Evident, bunicii mei sunt de la țară. A mers prin diverse locuri pe unde aveau treabă, și în când în când, o mai întreba: „Am fost pe aici?” Iar ea răspundea: „Nu”, deși mai trecuseră. Aglomerări clădiri, multă lume, agitație, spații mari, toate astea au avut darul s-o confuzeze pe biata femeie venită de la sat la oraș.

Oare viețile noastre nu-s de multe ori aidoma, alergând fiecare după tot felul de nimicuri și nereușind să ne orientăm, să ne setăm niște priorități, într-o lume din ce în ce mai dezaxată și nebună? În orice caz, lăsând filozofia la o parte, dacă ne reîntoarcem la sensul pragmatic al lucrurilor, putem spune că astăzi situația de a te pierde într-un oraș mare este cu mult redusă de tehnologie. Cauți o stradă pe care n-o găsești? Folosești GPS-ul. Vrei să ajungi la o anumită adresă, de exemplu pentru a-ți rezolva niște probleme sau a închiria un apartament? Te uiți pe hartă.

Apropo de chirii și apartamente, există chiar o aplicație pe mobil care îți arată ofertele imobiliare pe hartă, cu toate detaliile posibile și imposibile, dezvoltată de titirez.ro. Cu un nume amuzant dar ușor de reținut, titirez mă duce cu gândul la ceva care se învârte repede. Poate cea mai logică asociație mentală ar fi cu sintagam „cum te descruci”, „cum știi să te învârți”, „cum știi să te orientezi”. Oricare i-ar fi originile, numele stă la baza unui adevărat portal în domeniu:

care, după cum se vede, este foarte bine pus la punct. Acum nu mai trebuie să dai un search pe Google după garsoniere de inchiriat vitan, că le poți filtra direct de pe aplicație (sau de pe site).

Deci, rătăcirea într-o metropolă sau într-o capitală, de acum câțiva zeci de ani, comparativ cu prezentul, când ai la dispoziție pe telefonul tău mobil tot ce vrei pentru a te orienta, ba chiar și aplicații care îți trimit notificări când apare ceva interesant sau îți arată pe hartă clădirea ori imobilul în care vrei să ajungi: eu zic că e o mare evoluție sau un mare pas, pe care adesea îl trecem cu vederea.

Nu știu ce va fi peste încă câțiva zeci de ani și cum vor arăta lucrurile atunci. Poate va exista o aplicația care ne va alege locuințele în funcție de probabilitatea ca ele să ne placă și să ne simțim bine. 🙂 Oricum, sunt curios ce ne rezervă viitorul.

Lasă un răspuns