Cât de eficient este un plugin CAPTCHA pe blog?

Scopul unui plugin de captcha este acela de a opri spamul. Cum funcționează un astfel de plugin? De regulă, cel care dorește să comenteze pe blog trebuie să rezolve un mic test pentru ca comentariul lui să fie acceptat. După aceea, bineînțeles, este posibil ca acel comentariu să intre în moderare (dacă vizitatorul nu a mai comentat niciodată pe acel blog, sau în funcție de setările blogului) dar fără rezolvarea testului captcha comentariul nici măcar nu va fi luat în considerare.

Opțional, unele pluginuri permit adăugarea acestui test și în pagina de logare pe blog, ca măsură de protecție împotriva încercărilor de spargere a parolei adminului.

pluginul Captcha Code

Testul captcha este conceput în așa fel încât să fie rezolvabil de către om dar nerezolvabil de către boți sau programe. De exemplu, adeseori ni se propune să identificăm corect o secvență alfanumerică dintr-o imagine. Ceea ce pentru un om este relativ ușor iar pentru un automat – foarte greu.

Problema e că aceste pluginuri sunt din ce în ce mai ineficiente. Eu de exemplu am la momentul de față Captcha Code, care poate fi descărcat de pe pagina oficială wordpress.org și care afișează un cod ca în imaginea de mai sus. L-am ales pe acesta pentru că este destul de ușor de rezolvat de către ochiul uman. Din păcate însă, programele devin și ele tot mai complexe și sofisticate la acest capitol. De unde știu asta? Păi… pentru că în continuare primesc comentarii de tip spam, de la boți.

Bine, e posibil să primesc mult mai puțin spam decât dacă n-aș folosi nicio captcha. Dar în mod cert pluginul nu oprește toate tentativele. Pentru o filtrare mai bună, ar trebui să instalez o captcha mai dificilă (cum este rcCAPTCHA care acum aparține celor de la Google), dar asta ar însemna totodată coduri mai dificile pentru oameni. Și, implicit, comentarii bune sau chiar vizitatori mai puțini.

Poate că o soluție ar fi să trec la o captcha condițională.

Comments
 1. psi

  eu am observat de la o vreme că spamurile au dispărut în neant… dar au dispărut şi linkurile care vin spre blog…

 2. Maverick

  Care linkuri? Cele din blogrollurile prietenilor?

 3. psi

  cele care vin din postările prietenilor, da.
  sigur, contează aproape deloc pentru mine, ştii că raţiunile mele în construcţia blogului sunt altele, dar uite… te mai atenţionează cineva în câte o postare că vorbeşte de tine şi dacă ratezi intrarea pe-acolo….

 4. Maverick

  Era un plugin care băga un fel de captcha invizibilă, tu ca om nu o vedeai și puteai comenta ca înainte, dat boții erau derutați și comentariile lor nu treceau. Totuși, nici trackbackurile nu treceau, adică ce zici tu mai sus. L-am avut mai demult pe un blog. Din ce zici tu, poate că responsabilă e noua ta temă, care face ceva similar…

 5. psi

  se întâmpla şi pe tema anterioară, brusc şi dintr-o dată. am presupus că de la ea e “năcazu” şi am schimbat tema, dar a rămas la fel.
  în fine… who cares?! 🙂 eram doar curioasă.

 6. Maverick

  Păi bănui că s-o putea corecta cândva, dacă ești dispusă să ai din nou de-a face cu spamul. 🙂 Dar nu acum, că acum nu prea pot să mă uit.

 7. psi

  ok, ok, vorbim… 🙂 deşi, repet, e doar o constatare.
  take ur time.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: