Mobila viitorului

Dați-mi voie să estimez că mobila viitorului va fi cea care se poate plia, restrânge, redimensiona, pune în sacoșă și duce cu tine pe câmp. Acum, făcând o paranteză: nu știu dacă ați văzut clipul cu acel hotel din Provincia Hunan, China, construit în 15 zile. Dacă nu l-ați văzut, aveți acum ocazia:

Secretul aici a fost că pentru clădire s-au folosit prefabricate. Deci erau piesele gata făcute, ei doar le-au transportat, montat și apoi s-au ocupat de detalii. Bine, și faptul că sunt harnici. Dar să trecem peste. Sau mai bine să vă zic un banc:

La o conferință internațională pe tema eficienței muncii, iau cuvântul, pe rând, reprezentanții mai multor țări. Începe un american, care spune: „La noi în țară luni dimineață intră piesele pentru mașină pe poarta fabricii și vineri la sfârșitul programului mașina e gata”. Continuă chinezul, care zice: „La noi luni dimineața primim specificațiile pentru noul computer și luni seara este gata”. Vine și rândul românului. Acesta se scarpină puțin în cap, apoi se duce la microfon și le zice: „Nu știu cum să vă explic, așa că cel mai bine o să vă dau un exemplu. La mine în oraș luni la ora 8 s-au început oficial lucrările pentru noua fabrică de bere iar la ora 9 deja toți erau beți…”

imobil mobil

Revenind la China, și de acolo la mobilă: prefabricate. Piese care se asamblează. Chestii care își schimbă forma. Pe care le poți lua cu tine ușor, repoziționa, redimensiona, folosi în alt scop. Cred că ăsta e viitorul. De ce? În primul rând, este mai ergonomic. Adică oferă o flexibilitate mărită făcând totodată economie de spațiu. Apoi, sunt mai ușor să le întreții. În fine, cântăresc mai puțin! Pentru că dacă să zicem vrei să te muți la un moment dat, te ia groaza. Astăzi, primul lucru pe care-l faci când vrei să te muți este să cauți pe Google mutari mobila bucuresti. 😆

De exemplu, gândiți-vă la un pat pliant. Sigur, nu-i la fel de mare ca o canapea obișnuită. Dar poate fi chiar mai confortabil. Apoi, e mai ieftin. În plus, îl iei cu tine pe plajă dacă vrei. Se strică mai greu și se repară mai ușor. Te dispensezi foarte repede de el dacă nu-l mai folosești. Îl pliezi și îl pui în debara. Îl scoți înapoi când ai musafiri… Și nu, argumentul că un pat clasic e mai sănătos nu ține. De fapt, sănătoasă e salteaua – acum există de toate felurile, cu ioni de argint etc. Dați un search pe net.

Adică gândiți-vă așa: dacă v-ar zice cineva să descrieți cum ar arăta apartamentul viitorului, peste – să zicem – 100 de ani, cum vi l-ați imagina? Eu merg pe linia asta, a chestiilor din ce în ce mai utile, mai bine făcute, mai flexibile. Nu de tip castel dăltuit în piatră pe care nu-l poți urni din loc.

Într-un fel, omul ar deveni o nouă specie de melc. Capabil să-și ia cochilia în spate și să se mute. Locuințe mobile. Sună prea fantezist? Cred că la fel suna și teoria telefoanelor mobile sau a computerelor mobile acum câțiva ani… 🙂

Lasă un răspuns