O chestiune de numărat

Inițial voiam să-mi intitulez articolul Finele detalii și cheia succesului dar apoi mi-am dat seama că ar fi greu să argumentez pe o astfel de linie, deoarece s-ar putea oricând imputa că doar o persoană de succes poate vorbi despre el, iar eu încă nu mi-am pus declarația de avere pe blog. Așadar, să mergem pe o linie ușor diferită, dar care ne duce tot într-acolo.

De mic copil ești învățat la școală adunarea și scăderea. Cât fac 2 + 2, care e restul de la 7 – 3. După aceea, treci la înmulțiri și, chiar când credeai că le stăpânești și pe acestea, vin ecuațiile, apoi logaritmii, derivatele și diferențialele. Ajuns în acest punct, te poți întreba: la ce-mi trebuie mie radicalii? Pentru ce îmi vor folosi în viață? Și, adeseori, alegi să-i ignori, dedicându-ți viața altor domenii de activitate.

calcule numerice

Mai târziu te căsătorești și îți întemeiezi o familie. Te muți în orașul soției, să zicem la Suceava, și decizi să-ți faci o rată pentru un apartament nou. Ți se explică sumar care sunt condițiile, ți se dă contractul să-l citești și accepți bucuros, că rata ți se pare mică. Doar că, la un moment dat, treci printr-o perioadă dificilă și întârzii cu plata ratei. Două luni. Când mergi a treia lună să achiți diferența, ți se spune că pentru a nu-ți pierde gajul, trebuie să plătești dublu. Are ceva de-a face cu o forumulă de calcul de pe contractul tău. Pe care ai citit-o, dar n-ai înțeles-o.

Sau decizi să-ți faci un S.R.L.. Dar nu prea ai activitate pe el. Peste doi ani îți vine hârtie de la finanțe că le datorezi câteva mii de lei pentru CAS și impozit. Păi de ce să plătești taxe dacă nu ai avut profit, te gândești tu? Atunci n-ai decât să-l falimentezi, vine răspunsul. De ce nu ți-ai făcut o intreprindere individuală? În fine, îți plătești datoriile și îți închizi societatea, deschizându-ți un P.F.. Care de data asta merge foarte bine, până când te trezești cu un control de la Garda Financiară și o amendă cât Casa Scânteii. Pentru că ai rulat prea mulți bani pe PF. Păi dacă a mers bine, întrebi tu? Trebuia să-ți faci un S.R.L., vine răspunsul. Și, ca să-ți rezolvi problemele, ești nevoit să cauți pe Google firma contabilitate suceava. Ceea ce, de fapt, trebuia să faci de la început.

Concluzia este, bineînțeles, una singură. Radicalii în sine nu-ți folosesc la nimic. Dar capacitatea de a procesa și opera cu numere, trezită la maxim de practica elementară din școală, da. În lipsa ei, vei avea de dat bani. Fie mai puțini, unor profesioniști care au învățat matematică în școală și vor lucra pentru tine, fie mai mult, pe costurile inerente ale unor decizii greșite.

Comments
  1. Oricum dai bani, și cu radicali, și fără radicali învățați. De multe ori nici nu pricepi, cu șapte facultăți și-un doctorat, de ce îi dai.

  2. Maverick

    Acuma depinde. Dacă ești economist, s-ar putea să-ți ții singur contabilitatea firmei, sau cel puțin să te pricepi suficient cât să-ți angajezi un contabil bun și să nu fii fraierit. Dacă ești un lingvist, poate vei fi mai afon. Ideea e că atenția la unele detalii tehnice aparent anoste și nefolositoare te poate ajuta cândva. De exemplu, ca ce chestie să înveți formulele fizicii newtoniene sau cu ce te ajută să poți calcula timpul în care se oprește o bilă pe care o arunci într-o anumită direcție cu o anumită viteză? Și totuși, dacă nimeni nu s-ar fi preocupat de astfel de subiecte, astăzi n-am avea mașină, tren, avion. Am merge tot cu carul și boii. Cum se spune, Dumnezeu stă ascuns în detalii.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: