Știri antagonice despre noua dreaptă românească

În ideea că știți care sunt rezultatele votului pentru europarlamentare, mă refer acum, evident, la viitorul partidelor de dreapta din România. Pentru că România are o problemă mare la acest capitol: are o stângă bine definită, mare, solidă și longevivă dar nu are o dreaptă pe măsură. Partidele de dreapta s-au unit și despărțit de nu mai știu câte ori, după cum a bătut vântul interesului de partid. Atunci când au fost unite, au reprezentat o alternativă la stânga pesedistă. Atunci când alegerile i-au prins pe picior de dușmănie, cum este acum, rezultatele au fost… cum sunt cele de acum. O victorie zdrobitoare a stângii.

stânga și dreapta

Nu o spun doar eu. Este și părerea lui Crin Antonescu, cel puțin dacă avem în vedere recenta declarație a domniei sale pe tema unei fuziuni între PNL și PDL. Crin afirmă că alianțele și-au pierdut credibilitatea și deci eficiența electorală în timp ce o fuziune reprezintă un proces mult mai profund, care poate da naștere unui partid mare. Un partid de dreapta, care să se opună blocului monolit PSD. Și personal înclin să-i dau dreptate.

Pe de altă parte, Gândul ne informează că Antonescu și Blaga resuscitează alianța DA. Acum, anunțul de pe Gândul e din 27, adică de ieri, în timp ce știrea de pe Mediafax de azi, deci s-ar putea ca declarația citată pe Mediafax să fi succedat întâlnirile prealabile menționate de Gândul. Dar dacă este așa, iubiți jurnaliști, n-ar fi mai onest (și implicit etic) să nu vă grăbiți în a trage concluzii? Cum ar fi că de aia se întâlnesc cei trei, pentru a reface alianța DA? Doar zic.

PSD-ul va avea întotdeauna un bazin electoral mare, reprezentat în principal de țărani. Aceștia nu vor dispărea, ei fac parte din populația României și trebuie să îi acceptăm ca atare. În dreapta însă avem un PMP rupt de PDL din cauza antipatiilor și a luptei pentru lidership dintre Băsescu și Blaga, un PNL care a pendulat între PDL și PSD de-a lungul timpului după cum i-a fost interesul, fără a-și pierde nucleul dur de electori dar fără a construi propriu-zis o dreaptă, și o Forță Civică care n-a reușit să treacă pragul electoral. Mai avem un peste 6% UDMR – care rămâne tot timpul fix – și restul sunt minorități sau elemente secundare.

Deci, dragi români, definiți-vă o dreaptă! Pe cât posibil în mod necontradictoriu.

Comments
 1. psi

  dreapta de la centru stânga, cum dai ocol din piaţa mare a politichiei? 😀
  în genere evit să îmi dau cu părerea pe teme politice, dar alianţe gen psd+pdl sau recent distrusa psd+pnl sunt aşa nişte cămile cu pene de numa! stai şi te cruceşti de direcţia asta….
  resuscităm alianţa de dreapta? cea mai bună glumă din ultima perioadă: or să-şi mănânce gâtlejurile până în toamnă. pentru că pot.
  şi mai spun: câtă vreme avem o groază de asistaţi sociali, votanţi cu căruţa şi autocarul, pe o pungă de mălai de la ajutoare, stânga va rămâne mereu puternică.

 2. Maverick

  Ponta a însemnat taxe mărite, distrugerea instituțiilor culturale, prefigurarea zorilor unei cenzuri mass-media care să ne amintească de perioada lui Năstase. Băsescu a însemnat împrumuturi ale căror lichidare nu ține de tine, nici de mine, ci de urmașii noștri în veci!

  Aș vrea și eu, într-adevăr, nașterea unui partid de factură nouă. Nimic nu-i imposibil, apropo de eurofobii din Parlamentul European. Dar poate la noi să mai dureze ceva..

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: