Un design cu bătaie lungă

Nu știu dacă am scris undeva despre asta, dar intenționez ca pe viitor să învăț ceva grafică. De fapt, mi-am pus în gând să fac asta încă de acum câteva luni, dar românul are o vorbă înțeleaptă: „socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Conjuncturi exterioare și-au manifestat voința lor implacabilă, în opoziție cu a mea, și m-au ținut la o anumită distanță de destinul meu de viitor grafician de succes. Dar sper că aceste conjuncturi sunt în apropierea unui punct de inflexiune. Care, dacă nu mai țineți minte graficele de funcții din clasa a XI-a de liceu deși ați luat bacul, sunt niște puncte de la care funcția în cauză își schimbă sensul sau cursul.

avatar

Am avut, totuși, timp cât să mă prind de niște chestii de grădiniță, suficient ca să pot insera un text pe o poză sau să aduc niște mici ajustări unei fotografii. De exemplu, imaginea de mai sus, potențială candidată la următorul meu avatar de comentat pe bloguri, este un png cu straturi multiple și transparență. Adică, doar partea din mijloc, circulară, se păstrează neschimbată, în timp ce restul imaginii (care, ca orice imagine, este dreptunghiulară) ia culoarea fondului pe care este pusă. Mișto, nu? Ei bine, la origine imaginea nu era așa. Adică înainte s-o prelucrez eu.

La ce m-ar ajuta să învăț grafică? În primul rând, mi-aș putea face singur o parte din imaginile pe care le utilizez pe blog. Apoi, dacă aș avea talent, aș putea să creez logouri, cliparturi, caricaturi șamd. Să truchez imagini, să creez efecte de diverse naturi. Cu asta aș putea câștiga bani. Există de exemplu site-uri de pachete de vectori, de fotografii de stoc (cum este cel de pe care au fost descărcate o parte din imaginile folosite de PSD în campania „Mândri că suntem români” sau cele din articolele lui Zoso) etc, care sunt un fel de piață pentru creatorii talentați de fotografie și doritorii de imagini de calitate pentru site-urile lor. Care chiar dacă în România sunt puțini, pentru că noi suntem obișnuiți să piratăm orice, în alte țări sunt cu mult mai mulți.

Din ce am înțeles, sunt două direcții mari pe care poți merge: una este a photoshopului, care te poate ajuta să procesezi imagini reale, obținute din fotografii, și una a graficii vectoriale, cu care poți face imagini artificiale sau abstracte. Ultima, dusă la nivel de artă, te poate face un mic Creative Monkeyz sau, de ce nu, the next Pixar. Odată ajuns acolo, o să încep să câștig milioane. Și când o să am 10 milioane de euro, m-am gândit la o chestie foarte interesantă pe care aș putea s-o fac cu ei. Să vă explic…

Lasă un răspuns