Despre egalitatea dintre sexe

În opinia mea, teoria egalității dintre sexe este frumoasă, născută din intenții nobile dar fără prea mare legătură cu ce se întâmplă astăzi sau cu realitatea de fapt. Nu sunt misogin, dar femeile „beneficiază” din start, ca să zic așa, de anumite dezavantaje și puncte slabe. Să le luăm pe rând.

În primul rând, femeia este singura capabilă să dea naștere unei alte ființe umane. Acest lucru ar fi un perfect avantaj. Dacă sarcina n-ar fi însoțită de anumite riscuri, dacă nu le-ar condiționa mai mult sau mai puțin pe femeile gravide, dacă nașterea s-ar realiza fără dureri. Apoi, gândiți-vă: în cazul unei sarcini nedorite, tatăl se poate debarasa foarte ușor de copil. Mama cam trebuie să rămână cu el, și deseori îi este dificil să scape de oprobiul public.

bărbați vs femei

Mai departe, femeile au ciclu. Ceea ce le predispune la anumite momente în care se simt penibil sau mai prost, cel puțin majoritatea. Tot ciclul implică cumpărarea anumitor absorbante sau tampoane, urmărirea calendarului, abținerea de la anumite activități în perioadele sensibile. Și, deși este o sursă constantă de îngrijorări cu privire la o potențială sarcină (când întârzie să apară), nu poate fi folosit cu precizie pentru a o evita (sarcina nedorită).

Femeile trebuie să se îngrijească. La drept vorbind, acest lucru nu-i adevărat, pentru că noi, bărbații, deseori nici măcar nu observăm când ele își schimbă rujul, ori rimelul, ori când se vopsesc pe păr într-o nuanță ușor diferită, ori când folosesc unghii false gel sau alte asemenea minuni ale cosmeticii moderne. Nouă ne plac oricum ar fi, dar ele nu pot concepe să nu se machieze. Și nimic nu le scapă când vine vorba de cum s-au machiat prietenele lor. 🙂

Femeiele sunt cele care de regulă întrețin casa, adică au grijă de copii, gătesc, spală și calcă, fac curat. Bărbatul iese afară la o bere, sau cu prietenii, sau se uită la un meci, și așteaptă ca nevasta să-i pună de mâncare în farfurie.

În sfârșit, femeilor le este mai greu să ocupe anumite posturi. În politică, sau funcții de conducere. La un interviu pentru un post de director, o femeie va fi încă din momentul în care se prezintă în sală dezavantajată față de competitorii ei de sex masculin. Indiferent cât de bine ar fi pregătită, în subconștientul celui care o examinează va exista o ușoară tendință de a o respinge pentru postul respectiv.

În concluzie, există multe direcții în care femeile se află pe o poziție inferioară sau dezavantajată comparativ cu bărbații. Asta nu înseamnă că așa ar trebui să stea lucrurile, sau că situația este ideală. Că este corect să fie așa. N-am zis asta, și nu-mi plac misoginii. De ce de exemplu, dintre un bărbat și o femeie care amândoi au avut mulți parteneri de sex opus, bărbatul se laudă cu isprăvile sale în timp ce femeia primește epitetul de târfă? Evident, nu este fair, dar asta-i lumea în care trăim.

În aceste condiții, de ce totuși nu subscriu mișcărilor feministe care-și propun să adugă femeia pe picior de egalitate cu bărbatul și care abundă astăzi? Despre asta, poate, într-un articol viitor.

Comments
 1. io

  Mentalitatea asta cu ieşitul la o bere era acum 100 ani, drăgălaşule!
  Azi, dacă nu munceşti cot la cot cu femeia, nici o tânără nu se mai uită la tine.
  Doar să ai bani prea mulţi, ca s-o poţi întreţine.
  Aşa că… hellooooo, trezeşte-te! Trăieşti în secolul XXI, nu î.e.n

 2. Maver

  Ce înseamnă să muncești cot la cot cu femeia? Rareori să gătești, calci și speli împreună cu ea. Sau să alăptezi bebelușul. 😆 Sau să-i schimbi papmersul.

  De regulă, fiecare muncește, dar în domeniul lui. Femeia are grijă de casă, face de mâncare etc, în timp ce bărbatul taie și cară lemne, face foc, mută mobilă, bate cuie etc. Lucruri la care femeia nu-i poate lua 50% din sarcini, că n-are condiția fizică necesară.

  Dar trăgând linie, eu zic că femeia are totuși mai mult de lucru. Chiar și-n ziua de azi.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: