Diferențe de gândire, cu aplicații practice

În funcție de nivelul de optimism și resursele sau disponibilitățile interioare, oamenii s-ar putea împărți în două mari grupe. Prima categorie este a celor care se plâng mai mereu de diverse lucruri: vai, chestia cutare e dificilă, viața e grea, salariul e mic, în România de azi nu se poate face nimic, nu avem bani, nu putem trăi, dacă vrei să-ți faci o firmă ești furat de stat și așa mai departe. Având în vedere că această categorie de oameni este cea mai răspândită, tiparul vă este, probabil, cunoscut. Poate chiar la persoana I. 🙂

Deși mai slab reprezentată, există și o a doua categorie de oameni, a celor care caută permanent soluții, care nu se descurajează și care reușesc să privească și să extragă părțile bune sau pozitive din orice. Acolo unde ceilalți se lamentează, aceștia găsesc soluții ingenioase. Iar dacă statul îi omoară pe micii comercianți cu taxe și impozite, ei își fac firmă de prestări servicii. Iar acestea nu sunt niște simple cuvinte aruncate-n vânt: chiar cred cu tărie că prestarea de servicii constituie o alternativă cu potențial economic fabulos. Să vă explic de ce.

Dacă vrei să vinzi niște bunuri sau produse, vei avea două probleme. În primul rând va trebui să convingi lumea că bunurile pe care le comercialezi acoperă niște nevoi reale, astfel încât să transformi oamenii din jurul tău în clienți. De exemplu, să-l convingi pe X că are nevoie de tabloul sau vaza pe care o expui tu în magazin. Dar nevoia de acel tablou nu este reală, se poate trăi și fără ea, și de aceea în condițiile lipsei cronice de bani nu vei avea foarte mulți cumpărători. În al doilea rând, dacă vinzi ceva de largă căutare, cum ar fi produsele alimentare, vei avea concurență acerbă.

mutare de mobila

În schimb, prestarea de servicii vine să acopere niște nevoi reale și adesea ignorate de alții. De exemplu, serviciile de curierat rapid acoperă nevoia omului de a trimite diverse acte, documente sau pachete, în mod rapid și ieftin, dintr-un oraș în altul al țării. Și, din ce-am observat, firmele care asigură acest curierat au extrem de multe comenzi de onorat. Un alt exemplu, deși mai puțin intuitiv, este al serviciilor de mutare. Tot de transport este vorba și aici, doar că al unor obiecte mult mai mari și voluminoase, în cazul în care să zicem te muți la o altă adresă.

Nu prea ne gândim la acest lucru, deoarece se petrece rar. Dar v-ați pus problema cât de ușor e să cari după tine ditamai dulapul mare și greu, preț de câțiva km? Sau cum și în ce să-l încarci? În unele situații, căratul manual al mobilei nu este posibil: distanța la care te muți este destul de mare. Și atunci, ce faci? Îl suni pe Costel, pe Gigel, închiriezi o mașină? Cel mai simplu, apelezi la niște profesioniști în domeniu, care îți împachetează și transportă totul, la un preț negociat sau convenit de comun acord, în ziua în care dorești tu, rapid, curat, fără complicații. Iar dacă sunt și serioși, cu atât mai bine.

Putem presupune că astfel de firme și servicii se găsesc din belșug în alte state europene, ca urmare a civilizației și modului diferit de gândire din acele state. Dar ele au început să apară și la noi, iar site-uri ca MovingBox sau TeMutăm stau mărturie pentru acest lucru. Desigur, dacă locuiți în capitală și doriți să vă mutați, sunteți invitat să le vizitați și să luați legătura cu băieții de acolo.

Revenind, indiferent cât de dificilă este o situație în care ne aflăm, schimbarea de optică sau de perspectivă nu doar că ne este permanent la îndemână dar ne poate și ajuta să transformăm acea situație într-una cu final fericit.

Lasă un răspuns