Aici sunt banii dumneavoastră

Iată-ne din nou în plină campanie electorală. Vă place să vi se facă promisiuni? Mie da. Mă încântă să mă lingușească politicienii, să încerce să-mi câștige simpatia, să-mi cerșească plini de umilință votul. Din păcate, nu-mi place de niciunul dintre primii doi, Ponta și neamțul, stânga și dreapta. De fapt, nici nu mi-e clar care-i stânga și care-i dreapta, că teoretic suntem într-o economie capitalistă, de piață, care încurajează libera concurență, dar practic taxele și impozitele sugrumă micii intreprinzători. Iar cele două extreme își dau mâna după cum bate vântul politic.

aici sunt banii dvs

Mai știți marcajele de pe vremea când Băsescu era ministru al transporturilor, cu „Aici sunt banii dvs”? Când eram mic, tatăl unei colege de scară lucra la Drumuri și poduri. Între timp, a venit revoluția și s-a strâns șurubul, acum lucrează la ceva firmă de asigurări. Treptat, multe firme sau societăți din diverse sectoare au dat rând pe rând faliment. Vorbesc însă de transporturi pentru că aici e mai ușor de văzut de ce se bagă unii în politică. Și pentru că circulăm zilnic pe șosea.

Domeniul infrastructurilor rutiere, cu tot ce presupune el, ține oarecum de stat. În sensul că nu poți tu, ca persoană fizică, să plătești o firmă să-ți facă autostradă, că-i foarte-ultra-scump. De aia ni se percep taxe, în fiecare lună, iar statul contractează, pe baza unor licitații, diverse companii, care se angajează să facă lucrările respective. Teoretic, moderarea acestor licitații ar trebui să se facă în cel mai bun interes al poporului român. Practic, se face după cine dă șpagă mai multă. De asta ajungem și cu banii luați, și fără autostrăzi terminate.

În aceste condiții, este remarcabil cum unele firme românești au reușit să reziste, operând legal, și chiar să aibă profit. Mă refer, de exemplu, la Dumar Construct, apropo de drumuri. O firmă specializată în prefabricate din beton, aici incluzând plăci de acoperire, elemente de reducție, camine vizitare, garduri etc. Prin ce se remarcă? Peste 23 de ani de activitate în domeniu, seriozitate. O scurtă vizită pe site-ul lor mi-a arătat că uite dom’le, se poate și la noi.

Deși nu am fost în situația de a lucra cu ei și deci n-am o experiență directă,  dacă ar fi să-mi betonez o porțiune de drum de țară, împreună cu vecinii mei firește, sau să-mi fac un podeț peste un râu, poate că n-aș aștepta după primar. Care, pentru că acum vin alegerile, n-aș putea să vă spun ce culoare politică va avea în câteva luni. Roșu sau albastru? Mai degrabă cenușiu închis spre maro…

Lasă un răspuns