Ce sunt ofertele last minute

Edit 20.08.2016: Între timp, agenția Genius Travel a anunțat că intră în insolvență.

În turism, ofertele last minute sunt oferte de ultimă oră, adică cele care apar cu câteva zile înaintea plecării (la un anumit eveniment). În continuare o să le explic în detaliu, arătând care sunt avantajele și dezavantajele lor.

last minute

Pentru că în momentul în care scriu acest articol este sfârșit de noiembrie, să ne gândim puțin la revelion. Și să zicem că vreți să-l petreceți undeva, în altă parte decât acasă. Ca atare, intrați pe un site de turism și găsiți câteva oferte spre Turcia, Austria, Grecia, la circa 200 euro fiecare (exemplul e fictiv). Alegeți Grecia ca destinație și vă luați un bilet. Timpul trece și, cu 4 zile înainte de anul nou, apare o nouă ofertă, spre Grecia, cu 120 euro. Moment în care spuneți ca Iohannis: ghinion. Ei bine, acea ofertă apărută pe ultima sută de metri se numește last minute.

Evident, ofertele de ultimă oră sunt la polul opus celor de tip early booking, în care vă luați bilet de foarte devreme, uneori cu câteva săptămâni sau chiar două luni în avans. Și ambele tipuri de oferte vin cu prețuri semnificativ mai mici decât dacă v-ați cumpăra biletul în mod normal, nici prea devreme da’ nici prea târziu. Cum vine asta?

vacante last minute

Cheia pentru a înțelege aceste discounturi o constituie raportul dintre cerere și ofertă. Cu două luni înainte de revelion, lumea nu se înghesuie să-și ia bilete, din motive obiective: încă nu s-a decis unde să meargă, poate va sta acasă, încă n-a strâns bani etc. Așadar, cererea este mică. Și pentru că cererea este mică, agenții de turism (aici cred că putem încadra și agențiile, și hotelurile, și chiar companiile de aeronave) vin cu oferte de tip early booking: dacă îți rezervi un loc din timp, ți-l vindem mult mai ieftin.

Pe măsură ce timpul trece și intrăm în decembrie, lumea va deveni tot mai interesată de ofertele de rev, așadar cererea va crește. Și pentru că cererea crește, cresc și prețurile proporțional. Până aici, totul logic. Dar, cu câteva zile înaintea revelionului, unii agenți rămân cu câteva locuri nevândute. Și atunci, ca să nu le piardă, vin cu oferte last minute. Uneori, acestea pot avea reduceri și de 50% față de prețul normal, pentru că mai bine să câștigi pe jumătate decât să nu căștigi nimic.

offerte-last-minute

Care sunt avantajele ofertelor last minute? Mă pot gândi la unul singur: prețul mult mai prietenos cu buzunarul dvs. Dar există și câteva însemnate dezavantaje. În primul rând, timpul pentru a ne pregăti este foarte scurt. Asta n-ar fi neapărat o problemă de anul nou, când suntem în general liberi, dar în cazul unui bilet la un meci de fotbal, să zicem vara, poate ne va fi dificil să ne luăm concediu de pe azi pe mâine. Apoi, ofertele de acest tip sunt foarte rigide. Dacă în cazul obișnuit ai flexibilitatea de a schimba avionul, hotelul etc, aici nu mai poți face așa ceva, deoarece oferta se referă exclusiv la hotelul X, care a rămas cu locuri libere.

Dar cel mai mare dezavantaj este că s-ar putea, și în practică acesta e cazul cel mai des, ca hotelul respectiv să-și ocupe toate locurile înainte de revelion. Atunci, în loc să găsim prețuri mai bune, nu vom mai putea să ne cumpărăm deloc bilet.

Dacă totuși sunteți genul de om care ia decizii pe ultima sută de metri, există locuri unde se ține evidența unor astfel de oferte. Cum este, de exemplu, pagina cu oferte last minute de pe Genius Travel.

Lasă un răspuns