De ce să votez?

În scurt timp vom ști cine va fi președintele României pentru următorii 5 ani. Situația candidaților este clară: au mai rămas doi, respectiv Victor Ponta de la PSD și Klaus Iohannis din partea ACL. Nu la fel de clară este situația bazinului electroral, adică a populației, care se împarte în trei mari grupe.

Prima grupă este a simpatizanților PSD, care vor vota cu Victor Ponta din convingere, deși eu cred că în unele cazuri și din lipsă de alternative. Pentru că această grupă include, conform opiniei majorității specialiștilor, oameni preponderent din zone rurale, fără prea multe studii și cu vârste înaintate. Dintre ei, mulți dependenți de pensia și ajutoarele sociale, așa mici cum sunt. A doua grupă este a votanților de dreapta: în general oameni din mediul urban, cu studii medii sau superioare, și tineri. În privința acestor două grupe, lucrurile sunt clare: ei vor vota fiecare cu candidatul lor și nu pot fi convinși să se răzgândească.

ștamplilă de vot

Dar mai există o a treia grupă, a nehotărâților, sau a celor care consideră că toți politicienii sunt o apă și un pământ, așa că nu merită să se deplaseze măcar până la cabina de vot să pună o ștampilă pe unul dintre ei. Surprinzător, această grupă de oameni este cea mai mare, dacă avem în vedere că circa 50% dintre români nu votează. Acestora din urmă mă adresez în scurtele rânduri ce urmează.

A merge la vot este nu doar un drept ci și un act de responsabilitate și cultură civică. Acest lucru este, sper, foarte clar pentru fiecare, așa că nu o să insist asupra lui. Ajunge să ne gândim că politicienii sunt în fond angajații noștri, plătiți din banii noștri (virați ca taxe), și merită să ne angajăm în mod conștient  pe cineva care să ne reprezinte interesele, în loc să lăsăm acest post oricui se nimerește.

Blocajul real pe care mulți îl au nu este lipsa de interes pentru politică ci lipsa de interes pentru un anumit tip de politică, cu care am fost obișnuiți după ’89. Și nu pot spune că cei care gândesc așa nu au într-o anumită măsură dreptate. Parțial au, pentru că niciuna din cele două opțiuni ce ni se deschid în față nu sunt ideale. Niciuna dintre cele două formațiuni politice ce se află în spatele celor doi candidați rămași nu sunt lipsite de oameni cu dosare penale. Și niciuna dintre ele nu a transformat profund țara în momentele când s-a aflat la conducerea ei.

Dar, și aici este locul unde cei sătui de politică se înșeală: ele nu sunt nici perfect identice. Nici n-ar avea cum. Nu veți găsi doi oameni pe întreagă planetă care să aibă aceeași „semnătură” a irisului sau aceeași amprentă.  Peste tot există diferențe. Iar dacă ambele opțiuni rămase sunt rele, asta înseamnă că ele nu sunt la fel de rele sau rele în același fel. Ori, privind lucrurile matematic, într-o mulțime de două elemente distincte, unul va fi preferabil celuilalt. Chiar dacă asta se traduce în termeni de a alege răul cel mai mic.

Părerea mea este așadar să mergeți duminică la vot, făcând cu ocazia asta o plimbare prin oraș. Și să alegeți acel candidat care considerați că vă oferă fie și cele mai bune speranțe, dacă nu certitudini. Pentru că uneori politica este o chestiune de spreanță. Dacă va conta, atunci poate că prețul benzinei și al pâinii nu va fi la fel de mare ca în situația în care ați fi rămas acasă. Iar dacă nu va conta, atunci ce aveți de pierdut că ați mers până la secția de votare și ați aplicat o ștampilă?

Aplicați-o însă conștient. Pe cine? Cel mai bine este să faceți un mic efort intelectual și să alegeți singuri soluția optimă. Dacă totuși vreți un sfat, vă invit să lecturați articolul Politica ce ne dezbină.

Tags:
No Responses

Lasă un răspuns