Fantezie rustică

Prietena mea, Sabina, m-a invitat anul asta la cules de vie. Cum eram foarte plictisit de praful citadin si de alomeratia fiecarei zile petrecute intr-un oras mare, am zis ca nimic nu e mai potrivit decat o evadare la tara, in mijlocul naturii, la aer curat, mancare buna si, pentru ca tot culegem via, bautura… adica relaxare la maxim!

Am petrecut un weekend pe cinste alaturi de oameni simpli, dar veseli, pentru care viata isi masoara bucuriile si realizarile in pasi mici: sanatate, bucate pe masa, ograda plina de animale si acareturi, copiii la oras cu servicii bune, nepotii alergand prin curte, fara griji majore in afara de aia de a urmari cu lasoul vreun vitelus abia nascut sau vreun puisor lipsit de aparare.

peisaj rustic

Viata la tara, cum bine ziceau scriitorii curentului semanatorist, are un farmec aparte mai ales daca, printre avanatajele deja stiute, se mai adauga si unele aduse in lumea satului de la oras: televizor, cablu, canalizare, caldura. Toate astea, chiar daca altereaza intr-o oarecare masura esenta ruralitatii, aduc o mare usurare gospodarilor care, dupa o zi de munca, isi pot permite si un oarecare confort.

Casa parintrilor Sabinei nu e mare, dar e foarte curata si ingrijita. Cam asa sunt toate casele din zona care e recunoscuta pentru gospodarii ei harnici care se intrec in a-si aranja si dota casele cat se pricep ei mai bine.

Asa si parintii Sabinei. Au renuntat intr-o oarecare masura la ce era vechi si deteriorat si adus de pe la oras si lucruri noi care te fac sa te simti bine si foarte acasa. Cel mai mult mi-a placut sala, cum ii zic ei, de fapt o varianta rurala a livingului, unde au facut , cu niste mesteri locali, mobilier nou, dar care pastreaza amprenta stilului rustic.

Un blidar mare , frumos lacuit, adaposteste zeci de farfurii pictate manual cu motive populare; pe pereti sunt stergare noi, tesute de maini dibace, iar mobilierul, in intregime din lemn natur, te duce cu gandul la obiectele de arta populara pe care le tot vanam prin targuri si expozitii. Au facut si un semineu mare, in care iarna focul duduie de zor, iar pe jos sunt covoare tesute manual in motive florale discrete si foarte bine alese.

Surpriza mare a fost baia, mobilata si ea foarte modern, cu obiecte sanitare noi, chiar si o cada 150×70 . De la toaleta plasata undeva, departe, in fundul curtii, la baia moderna de azi, e cu siguranta un drum lung pe care oamenii de la tara l-au parcurs in ani si ani de munca. Dar merita fiecare banut investit pentru ca totul e alb si sclipeste de curatenie, ca sa nu mai spun de designul foarte modern si de mare efect.

Veselia de la cules a completat in mod fericit zilele petrecute la tara. Inconjurat de oamenii de acolo, m-am simtit bine, am muncit cu spor si m-am distrat pe cinste, asa cum cred ca ar fi bine sa putem trai in fiecare zi.

Lasă un răspuns