Situația după primul tur al alegerilor

După cum fără îndoială știți, marți s-au afișat rezultatele finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale. Cei 14 candidați la funcția supremă în stat au obținut, procentual, următoarele rezultate la vot:

 1. Victor Ponta – 40,44%
 2. Klaus Iohannis – 30,37%
 3. Calin Popescu Tariceanu – 5,36%
 4. Elena Udrea – 5,20%
 5. Monica Macovei – 4,44%
 6. Dan Diaconescu – 4,03%
 7. Corneliu Vadim Tudor – 3,68%
 8. Kelemen Hunor – 3,47%
 9. Teodor Melescanu – 1,09%
 10. Zsolt Szilagyi – 0,56%
 11. Gheorghe Funar – 0,47%
 12. William Branza – 0,45%
 13. Constantin Rotaru – 0,30%
 14. Mirel Mircea Amaritei – 0,08%

prezența la vot fiind de 53,17% (circa 9’700’000 alegători). Au rămas în cursă, așadar, Klaus Iohannis și Victor Ponta.

Iohannis si Ponta

Clasarea Monicăi Macovei pe locul 5 a fost pentru unii (printre care mă număr) o surpriză, anterior vehiculându-se o poziție 3 pe care ar putea-o ocupa. Asta n-a oprit-o din a declara că va lansa pentru început o organizație neguvernamentală, cu filiale în toate județele, pentru ca apoi să pună bazele unui partid nou. Îi doresc mult succes, ar fi cazul să apară un partid sănătos în România, un partid format din tineri.

Imediat după alegeri, Ponta s-a grăbit să-i coopteze în corabia lui pe cât mai mulți contra-candidați perdanți. Astfel, au declarat că-i sunt alături (și că-i cedează voturile) Teodor Meleșcanu, Dan Diaconescu, Călin Popescu Tăriceanu (care apare ca variantă principală de prim-ministru în ipoteza că Ponta ar ieși președinte) și Corneliu Vadim Tudor. Acesta din urmă a declarat, ulterior exprimării sprijinului pentru PSD, că ar fi bună o lege a amnistiei sau grațierii, fiind aiurea că oameni ca Năstase sau Hrebenciuc, care au făcut și lucruri bune, au ajuns după gratii. Păcat că s-a băgat în politică, ar fi putut rămâne un poet minunat.

Cât despre ungurii de la UDMR, aceștia s-au arătat în repetate rânduri interesați de o coaliție de guvernare dar au declarat joi că nu îl vor susține pe Ponta, din cauza asocierii acestuia cu liderul PRM, lăsându-și simpatizanții să voteze conform propriei conștiințe. Este însă mai plauzibilă ipoteza că această declarație a fost făcută tocmai pentru a-l susține pe Ponta, deoarece ungurii oricum se presupune că vor vota cu Iohannis, așa că o declarație de susținere pentru Ponta n-ar fi dus decât la pierderea unor voturi din partea naționaliștilor lui Vadim.

De cealaltă parte, Iohannis a declarat că nu va negocia cu nimeni, nefiind dispus să facă trocuri politice. Monica Macovei i-a trimis o scrisoare conținând mai multe puncte pe teme ca votul electronic, independența justiției, eliminarea imunității pentru parlamentari și președinte, de asumarea acestor puncte depinzând susținerea pe care ea i-o va acorda pentru turul 2. Cum Iohannis a zis da, Macovei a declarat că-l va vota. Amândoi au menționat că n-a existat nicio negociere între ei și întrebată ce va face în eventualitatea că i se va oferi un post în guvern, Macovei a răspuns că-l va refuza.

Până la această oră nu am informații cu privire la susținerea unui candidat sau a altuia din partea Elenei Udrea.

Cât privește viitoarele confruntări directe dintre cei doi, Iohannis s-a arătat dispus pentru o întâlnire la Universitatea de Vest din Timișoara. Întâlnire refuzată de Ponta, care i-a făcut o contrainvitație la patru posturi de televiziune, spunând că el va merge acolo indiferent dacă Iohannis va avea sau nu curajul să apară.

Later Edit: Între timp Elena Udrea a ieșit public și a declarat că le recomandă susținătorilor ei să nu-l voteze pe Ponta.

Comments
 1. Pacat ca Macovei refuza un eventual fotoliu de ministru al justitiei.

 2. Maver

  Dacă vrea să facă un partid, atunci probabil i-ar fi mult mai greu să stea cu fundul în două bărci. Cu partidul țintește mai mult decât un portofoliu.

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: