Diaspora, pensii private și asigurări

După ce în campania electorală domnul Victor Ponta, primul ministru al României și candidat pe atunci la funcția de președinție, s-a pus rău cu diaspora, pierzând astfel scaunul prezidențial, zilele trecute același Ponta a declarat că n-ar fi rău ca diaspora să contribuie și ea, cu 10 euro de persoană acolo, la pensii, la buget, la asigurări și alte asemenea. Sau mai bine să vă redau exact:

Declarație ce a generat numeroase reacții în presă și media. Lăsând la o parte subiectul controverselor, există un lucru în teoria lui Ponta care este corect. Și anume acela că, datorită scăderii drastice a numărului de angajați din ultimii ani (unii au plecat dincolo, alții lucrează la negru), s-a ajuns la situația în care un angajat susține aproximativ 1,25 pensionari. Dacă se merge tot așa, cine o să ne plătească și nouă pensia, peste câțiva zeci de ani?

O soluție ar constitui-o pilonul 2 sau 3 de pensii private. Se pot face la ce firmă vrei tu și poți alege să depui lunar sume mai mari, dacă dorești. Iar banii care îți revin depind de cotizația ta, nu de forța de muncă de peste 30 de ani. Dar această soluție ar fi bună dacă ar fi implementată de la bază, ca soluție principală, înlocuind-o pe cea actuală, și nu ca variantă auxiliară, aflată încă în fază experimentală, cu noi pe post de cobai. Că nimeni nu știe exact cât și cum o să primească din acest pilon 2.

Dar ideea rămâne. Cele mai bune lucruri sunt cele pe care le faci tu. Cele mai bune asigurări sunt, cred, cele unde tu deții controlul. Conturile pe care le deschizi tu, la firma aleasă de tine, nu ajutoarele sociale generice, date de stat. Care nu știi cum o să funcționeze în viitor. Dar de luat bani, ție ți s-au luat o viață.

pensii private

pensii private

Sunt multe lucruri care merg anapoda în țara asta. Și mulți bani de dat. Și multe chestii obligatorii. Cum ar fi asigurările de mașini (bine, există și casco, care sunt facultative). Dar, cel puțin în cazul lor, știi că dacă are loc un accident, nu ai de plătit. Ești scutit până la o anumită sumă. În cazul locuinței, știi că dacă casa îți ia foc, ți se dă o sumă de bani în schimb, pe care poate n-ai avea de unde s-o scoți atunci, pe loc. Ai ceva clar pe care să te bazezi. În cazul pensiilor însă, cotizezi lunar pentru un sistem care devine din ce în ce mai puțin sustenabil pe zi ce trece.

Așa că cel mai bun lucru este să vă puneți bani deoparte, din timp.

Lasă un răspuns