SRI, Curtea Constituțională, Charlie Hebdo și Big Brother

După cum probabil știți, George Maior a demisionat marți din funcția de director al SRI-ului. Fapt ce a dat apă la moară părerologilor din presă și de pe rețelele sociale. Și dacă tot a curs cerneală gârlă pe acest subiect, m-am gândit să scriu și eu ce am înțeles din el.

În 2012, Trăian Băsescu promulga niște legi care aveau să fie numite ulterior Legile Big Brother. Acestea vizau, printre altele, reținerea timp de șase luni a datelor cu privire la toate convorbirile telefonice efectuate de populație precum și a convorbirilor electronice (prin email). Totuși, recent, pe fondul curentului euro-sceptic tot mai accentuat, Curtea Europeană a ajuns la concluzia că legile de acest tip (existente și în alte țări) încalcă drepturile omului. Concluzia a fost că fiecare țară în parte urmează să implementeze această decizie a Curții Europene.

Big Brother

Nu știu ce au făcut alte țări dar la noi Curtea Constituțională s-a sesizat și a scos în neconstituționalitate legile din 2012. Asta se întâmpla acum câteva luni, în iulie 2014. Tot atunci a căzut și inițiativa serviciilor de a-și spori puterile, prin introducerea obligației de a legitima (și păstra datele despre) cumpărătorii de cartele PrePay și utilizatorii rețelelor Wi-Fi, precum și dreptul SRI-ului de a intercepta pe cine vrea el (de a înregistra convorbirile telefonice sau electronice) fără mandat de la judecător.

După decizia Curții, unii membri SRI au avut ieșiri publice în care au blamat judecătorii CC și au acuzat că țara este lăsată fără apărare în fața unor potențiale atacuri teroriste sau cibernetice. Apoi, au urmat nefericitele evenimente din Franța, în care 11 persoane (9 fiind jurnaliști ai revistei Charlie Hebdo) au fost ucise de către doi teroriști, adepți ai unei ramuri radicale a Islamului. Profitând de acest moment și invocând terorismul, SRI a încercat reintroducerea acestor legi, într-o formă ușor diferită dar tot lipsită de garanțiile respectării statului de drept, garanții care să facă imposibile eventualele abuzuri. Curtea Constituțională a declarat și această lege ca fiind neconstituțională.

Cam ăsta a fost contextul. Absolut fără nici o legătură cu el, bineînțeles, George Maior și-a dat demisia din fruntea SRI, marți. Sunt curios unde o să-l vedem în viitor.

Lasă un răspuns