O România mai curată, fără Chevron

Americanii de la Chevron şi-au strâns catrafusele şi au plecat acasă. Localnicii spun că protestele lor şi-au dovedit până la urmă eficacitatea. Atâta doar că Chevron s-a retras şi din Bulgaria. Cârcotaşii vor spune că acolo au avut parte de acelaşi tratament. Atâta doar că Chevron s-a retras şi din Polinia. Ţară ai cărei locuitori au fost mult mai permisivi, Chevron construind acolo 5 sonde. Până la urmă, explicaţia oficială pare să se susţină: preţul scăzut al petrolului face ca operaţiile de căutare de gaze naturale să fie nesustenabile.

 

Sonda Chevron de la Pungesti

La noi în ţară, Chevron a construit o singură sondă. La Pungeşti, cu o adâncime de 4 km, groasă de 25 cm la suprafaţă şi subţiindu-se până la 8 cm la bază. Fără succes: n-au găsit gaze în acel loc. După care au astupat sonda cu un dop de ciment de 300 de metri şi s-au declarat învinşi. Adică au plecat, închizând un capitol controversat din istoria României.

Indiferent care ar fi motivul, plecarea lor va lăsa o Românie mai curată, mai sănătoasă, mai puţin poluată. Pentru că oricum ai lua-o, exploatarea acestor gaze de şist implică riscuri mari. Iar rezerva de gaze româneşti, dacă există, nu pleacă nicăieri. Şi poate acum, că limita de persoane pentru fondarea unui partid a fost declarată neconstituţională, vor începe să apară partide care, ajunse la putere în viitor, vor gestiona mai bine resursele naturale ale ţării.

Comments
  1. Zic sa nu ne bucuram prea tare. Chevron a plecat, dar din motive ascunse publicului larg. Motivul preturile gazelor si al petrolului in acest moment nu sta in picioare. Mai ales ca azi, 5 martie, benzina este 5.45 lei/litru. In crestere. Sa fie Rusia motivul? Gazprom? Germania?

  2. Maver

    Aparent, SUA vor să menţină preţurile scăzute, pentru a submina economia rusească. Dincolo de asta, cine ştie?

Lasă un răspuns

%d bloggers like this: