Scaunele auto pentru copii sunt acum obligatorii

Începând cu 15 februarie anul curent, scaunele auto pentru copii au devenit obligatorii. Da, ştiu, informaţia datează de peste o lună, dar trebuie să recunoaştem că este pe o nişă destul de îngustă. Personal, neavând niciun copil, abia mai devreme am aflat.

scaune auto pentru copii de la BeKid

Scaune auto pentru copii – Bekid

Noua reglementare vizează copiii cu o înălţime mai mică de 135 cm, care pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv pentru fixare într-un scaun special, făcut pentru ei, scrie Curierul Naţional. De ce sunt obligatorii scaunele auto pentru copii? ne putem întreba. Răspunsul este că, evident, folosind aceste scăunele de care sunt fixaţi, copilaşii noştri vor fi mai protejaţi, ele jucând rolul centurilor de siguranţă pentru adulţi.

Există câteva excepţii. Aceste scaune nu sunt obligatorii în cazul copiilor care circulă cu taxiul pe bancheta din spate (nu şi în faţă!). De asemenea, ele nu sunt necesare în alte mijloace de transport în comun (cum ar fi autobuzul). Practic, asta înseamnă că veţi avea nevoie de un scăunel adaptat micuţului vostru pentru maşina personală.

Scaunele pentru copii trebuie să fie omologate iar lipsa lor se sancţionează cu 4-5 puncte de amendă (circa 390-490 lei) şi 3 puncte de penalizare. Dar, mai mare decât riscul amenzii este riscul unei tragedii ca urmare a unui nefericit accident. De aceea, chiar dacă noua lege vă obligă la nişte costuri suplimentare, ea este în ultimă instanţă benefică vieţii şi sănătăţii prinţişorului sau prinţesei voastre iubite. În fond, sănătatea şi viaţa fac toţi banii. La finalul articolului aveţi un clip motivaţional pe această temă.

De unde puteţi cumpăra scaune auto omologate pentru micuţul vostru? Există probabil multe magazine de profil. Unul dintre ele este BeKid, ilustrat în prima imagine (click pe ea pentru a intra pe site-ul magazinului). Preţul unui scăunaş porneşte cam de la 200 de lei pentru modelele mai simple şi poate depăşi 1000 de lei în cazul variantelor avansate, cu tot felul de funcţii şi utilităţi sumplimentare, cum este de exemplu modelul HUG Go Lightly de la Cosatto. Acesta este foarte uşor, are un spătar reglabil în 5 poziţii, protecţie laterală în caz de impact, centură de siguranţă în 5 puncte, tetieră reglabilă în înălţime, cotiere confortabile şi moi, reductor interior reglabil odată cu creşterea copilului, şi costă circa 1500 de lei. Dar, cum ziceam, există şi variante mult mai ieftine.

Lasă un răspuns