Țara tuturor posibilităților

În ultimii ani, două persoane pe care le cunosc (virtual) şi care au blog au plecat în America. Două fete. Una dintre ele a rămas acolo, cel puţin până acum, cealaltă a revenit şi am înţeles că a plecat din nou. Lucru care m-a făcut să mă întreb ce văd oamenii atât de atrăgător în aşa-numita ţară a tuturor posibilităţilor. Pentru că, din punctul meu de vedere, cei care cred că acolo te aşteaptă câinii cu colaci în coadă sunt naivi. La fel sunt şi cei care au impresia că libertatea este ridicată la rang suprem în State. Nu e, şi clipurile tot mai dese cu violenţa poliţiştilor americani aflaţi în exerciţiul funcţiunii stau mărturie în acest sens. SUA are hibele ei. Şi încă multe. În plus, e la capătul celălalt al lumii. Numai biletul de avion te costă peste 400 de euro. Euro! Iacă, nici măcar nu mai folosim dolarul ca unitate de măsură a banilor. Iar anul trecut, Putin şi-a reafirmat prima poziţie în topul Forbes al celor mai puternici oameni din lume, înaintea lui Barack Obama. Şi totuşi…

America

Şi totuşi, dacă ne gândim puţin, America este de departe ţara1 care şi-a pus cel mai vizibil amprenta pe întreaga civilizaţie umană, cel puţin cea din ultimii ani. America este sursa culturalizării noastre. Nu mă credeţi? Păi, majoritatea filmelor la care ne uităm sunt americane. Hollywood-ul poate fi criticat pentru multe dar rămâne cel mai mare producător de entertainment din lume. La fel cum dacă deschideţi un laptop sau un telefon mobil o să vedeţi că toate piesele electronice de azi sunt produse în ţări ca China, Taiwan, Malaezia, aproape toate filmele sunt scoase pe bandă de regizori americani. Pe urmă, internetul, care ne-a făcut să rupem barierele timpului şi spaţiului, este practic tot o producţie americană. Iar Silicon Valley2 şi-a luat numele de la giganţii IT care-şi au sediul acolo. Să amintim de Google, Microsoft, Yahoo, Facebook, Intel, Cisco, Netflix, Apple, Adobe. Destul de multe lucruri de vizitat, dacă ai timp şi bani.

America

Dacă a merge din provincie în Bucureşti este considerat un semn de emancipare, la modul că te muţi de la ţară la oraş, mai ieşi şi tu din cercul tău mic în care te aflai înainte, mai vezi lumea, atunci cu atât mai mult SUA devine o ţintă atractivă din acest punct de vedere. Să luăm ca exemplu oraşul New York. În anul 2010, conform paginii de Wikipedia din limba română, el avea 8 milioane de locuitori. Astăzi, ne spune tot Wikipedia dar din limba engleză, numărul newyorkezilor a ajuns aproape la 20 de milioane. Ei, este ceva să mergi într-un oraş a cărui populaţie o egalează pe cea a ţării tale. Deja, parcă Bucureştiul nu mai este aşa de mare chestie. Îşi pierde poziţia lui centrală, devine periferic.

excursie

Şi ce n-ai putea vizita în cea mai densă regiune de peste ocean? Statuia Libertăţii este probabil primul lucru care-ţi vine în minte când te gândeşti la New York. Wall Street-ul din Manhattan3 merită cu siguranţă atenţia noastră, fie şi numai pentru a putea spune că ai păşit alături de cei mai mari afacerişti ai lumii. Sau de cei mai mari speculanţi. 🙂 Pentru că da, americanii sunt şi cei care au inventat practic societatea actuală de consum, bursa şi specula. Dar să lăsăm teoriile conspiraţioniste pentru altă dată.

Aş vizita New York-ul şi nu m-aş opri acolo. Aş merge să văd Casa Albă şi monumentele care o împrejmuiec. Mi-aş lipi urechea de baza unui zgârie-nori, încercând să văd dacă pot auzi vârful cerului. M-aş lăsa impregnat de tăcerea parcului Yellowstone. Şi m-aş caza la cele mai selecte hoteluri, de aş avea bani, pentru a trăi, măcar o mică bucată din viaţă, la cele mai înalte cote de confort şi civilizaţie.

parcul yellowstone din america

Dar nu aş rămâne acolo. Pentru că sunt atât de multe locuri de vizitat pe planeta noastră. Şi pentru că este atât de departe de casă…


  1. impropriu spus, dar hai să folosim limbajul comun şi să numim astfel ţara, şi nu continentul 

  2. o porţiune sudică din San Francisco, California 

  3. unul din cele 5 „cartiere” ale New York-ului, alături de Bronx, Brooklyn, Queens şi Staten Island 

Lasă un răspuns